Jakou EU si přejeme? Polský ministr zahraničí promluvil

21.12.2019 16:28

Jacek Czaputowicz, polský ministr zahraničí, popsal, jakou Evropskou unii si přeje vláda ve Varšavě. Prý vůbec není pravda, že by Polsko bylo proti EU. Vláda ve Varšavě má prý jasnou vizi toho, jak by Unie měla vypadat. Především je to EU, kde stejná pravidla platí pro všechny. Je to tedy Unie, kde se porušování pravidel netoleruje. Ani Francii.

Jakou EU si přejeme? Polský ministr zahraničí promluvil
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny zdůraznil, že Polsko chce Evropskou unii silnější, ale také liberálnější. Vláda ve Varšavě si přeje EU, kde všichni dodržují pravidla. Např. dodržují pravidla zadlužování jednotlivých zemí. Kupříkladu Francie toto pravidlo opakovaně porušila a nic se nestalo.

„Máme jasnou vizi Unie společně s dalšími zeměmi, které vstoupily do EU před 15 lety, společně s Českem, Slovenskem a Maďarskem a v širším kontextu také s Rumunskem a Bulharskem. Evropská unie má být silná a ambiciózní, ale konkurenceschopná, založená na zdravém ekonomickém základě s tradičními politikami, jako jsou zemědělská a kohezní politika, ekonomicky rostoucí a s rostoucí rolí ve světě,“ uvedl polský ministr zahraničí.

Polsko se prý s Českem shoduje v pohledu na migrační krizi. Praha a Varšava mají za to, že uprchlíkům je třeba pomáhat, ale jiným způsobem než povinnými kvótami na přerozdělování migrantů. Tudy podle polského ministra zkrátka a dobře cesta nevede.

„Záleží na jednotlivých zemích, pokud chtějí přijmout nějaké migranty, je to v pořádku. Podle našeho názoru je dobrým řešením posilovat vnější hranice Evropy, zajišťovat pomoc severní Africe a Blízkému východu a posilovat pravomoci agentury Frontex se sídlem ve Varšavě s cílem zastavit příliv imigrantů,“ uvedl Czaputowicz.

Kromě toho by ocenil, kdyby EU přijímala v oblasti ochrany klimatu realistické cíle. Pro Polsko např. bude velmi složité těchto cílů dosáhnout, protože dosud nesázelo na jadernou energii a bude se muset vyrovnat s ustupováním od energie získané z uhlí.

„Silnější Unie znamená za prvé ekonomický rozvoj, růst. Předpokladem pro to je konkurence na trhu a s tím spojené evropské ekonomické svobody, například volný pohyb služeb. Hrozbou je naopak protekcionismus, který omezuje rychlost růstu a vede k tomu, že nevyužíváme své možnosti. Třeba směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, která omezuje pohyb zaměstnanců, nebo omezení pro řidiče kamionů. Taková opatření podkopávají ekonomický rozvoj. Za druhé, Unie musí mít legitimitu a podporu ze strany společnosti v Evropě. Lze to udělat jen tím, že budete dbát na hlasy jednotlivých společenství, které se nejlépe projevují volbami. Národní vlády a parlamenty by tak při rozhodování v EU měly dostat větší moc a vliv,“ zdůraznil šéf polské zahraniční politiky.

Zároveň se podle něj musí EU jednoznačně přihlásit k NATO, protože v příštích letech rozhodně nebude moct spoléhat sama na sebe v oblasti bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…