Jakub Janda: BIS varuje před Ruskem a Čínou. Nikdo do nás nepronikl tak nepřátelsky hluboko

03.12.2018 14:15

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda bije na poplach. Po přečtení zprávy BIS došel k závěru, že čínští a ruští agenti pronikli do českého establishmentu tak hluboko, jak se to jiným agentům dlouho nepodařilo. Rusové prý dokonce v podstatě vykradli české ministerstvo zahraničí.

Jakub Janda: BIS varuje před Ruskem a Čínou. Nikdo do nás nepronikl tak nepřátelsky hluboko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

BIS vydala tradiční výroční zprávu, ve které varuje před snahami Ruska a Číny prosadit svůj vliv v naší zemi. Vedle těchto dvou zemí si prý musíme dát pozor i na pragmatiky, kteří zneužívají různé metody, jak stát „ošulit“, ale neslouží ani Rusku, ani Číně, nýbrž především sami sobě.

Vše o zprávě BIS ZDE

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda na sociální síti vypíchl především ruské a čínské hrozby, které mohou ohrožovat naši zemi. Janda připomíná, že BIS opakovaně upozorňuje na to, že na ruské ambasádě pracuje mnohem víc pracovníků, než na kterékoli jiné ambasádě sídlící v naší zemi. „Ruských zpravodajců je tu obrovské množství, ruská ambasáda je jejich hnízdiště,“ shrnul Janda.

Ruští i čínští zpravodajci jsou navíc stále agresivnější, dovozuje dál Janda ze zprávy BIS. Pokud o tom někdo pochybuje, má si podle Jandy vzpomenout na rok 2016, kdy čtyři nejvyšší představitelé Česka ujistili Čínu o tom, že stoj o obchody s Čínou. Stalo se tak po návštěvě tibetského vůdce dalajlámy v naši zemi. Tehdy ho na půdě ministerstva kultury přijal někdejší šéf resortu lidovec Daniel Herman.

Janda označil tehdejší pročínské prohlášení za lokajské. „Když na podzim 2016 čínská velvyslankyně klečela na českých ústavních činitelích, aby podepsali lokajské Prohlášení čtyř, kde se Číně fakticky omluvili, že vůbec máme zahraniční politiku,“ napsal doslova analytik.

Čínští agenti prý navíc ve velkém pracují na těch českých politicích, kteří do země jezdí na návštěvu. V čele s prezidentem Milošem Zemanem.

Dalším problémem je podle Jandy to, že firmy, které se mnohdy tváří jako české, mají ve skutečnosti ruské vlastníky. Týká se to firem napojených na jaderný průmysl. A jako by tohle všechno nestačilo, Rusové prý v podstatě vykradli české ministerstvo zahraničí. Janda netuší, co už by se mohlo stát horšího.

„BIS potvrzuje, že Rusové vykradli naše ministerstvo zahraničí (pokud tohle není obrovský skandál, tak co horšího by u nás mohli udělat než přímo vykrást českou bezpečnostní instituci?),“ zeptal se.

Sečteno a podtrženo, Rusko a Čína pronikly tak hluboko do českého establishmentu, jak se to žádnému státu dlouho nepovedlo. Tak to alespoň vidí Janda.

„Kontrarozvědka velmi hlasitě varuje před ruskými a čínskými zpravodajskými službami, které se v Česku chovají agresivně a nepřátelsky. Nikdy v naší moderní historii nepronikl nepřátelský stát tak hluboko do českého politického establishmentu, aby skrze hlavu státu ruské zájmy fakticky tlačily na českou kontrarozvědku, kterou se snaží paralyzovat a umlčet,“ uzavřel své varování na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…