Jaký je nejlepší kandidát? Hlavně aby byl poctivý, ukázal průzkum

11.10.2014 17:41

Podle čeho se lidé rozhodují při výběru kandidátů v komunálních volbách? I na to odpovídal průzkum agentury Median vytvořený pro Českou televizi. Výsledky hodnotil Daniel Prokop z agentury Median a generální ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

Jaký je nejlepší kandidát? Hlavně aby byl poctivý, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Až pro 79 procent voličů je důležitá poctivost a morálka kandidátů. 47 procent oceňuje konkrétní řešení ve volebním programu. 45 procent se zaměřuje na to, zda se kandidáti snaží o změnu a oživení politiky. 43 procent lidí hodnotí politickou činnost v minulých ročnících a 36 procent občanů hledá ve volbách nejmenší zlo.

V komunálních volbách se projevuje personální hlasování. Je důležité, zda lidé kandidáta osobně znají

„Už v těch sněmovních volbách bylo velmi silné personální hlasování. V těchto volbách bylo ještě silnější. Na malých vesnicích hrálo velkou roli, zda lidé znali osobně kandidáta. Důležitá byla také šeptanda,“ uvedl k výsledkům sociolog Daniel Prokop.

Průzkum také ukázal, že jen 10 procent lidí je ochotno osobně se vložit do politiky a kandidovat. Naproti tomu 52 procent lidí odpovědělo, že by rozhodně nekandidovali.

Mladí necítí zásadní potřebu měnit politické prostředí

„Do 60 let v každé věkové kategorii je ta ochota angažovat se stejná. Ani mladí lidé necítí potřebu měnit zásadně politické prostředí,“ tvrdí Bronislav Kvasnička. Podle něj si možná budeme muset počkat ještě jednu generaci, než se u mladých projeví rebelství a touha měnit.

Průzkum provedla Median na vzorku 1200 lidí ve dnech 5. až 9. října. Median sbírala data prostřednictvím telefonického dotazování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…