Jan Čulík: I my Češi neseme vinu za vraždění v Sýrii

20.08.2016 18:40

K Sýrii se na serveru Britské listy vyjádřili šéfredaktor Jan Čulík a komentátor Daniel Veselý. Čulík uvedl, že i my Češi neseme vinu za vraždění v Sýrii. Z toho důvodu na jeho slova zareagoval Veselý, podle nějž by přímý západní zásah v Sýrii mohl vést k fatálnímu konfliktu s Ruskem.

Jan Čulík: I my Češi neseme vinu za vraždění v Sýrii
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

„Reakce některých českých občanů na drastické záběry raněných a zabíjených dětí v Sýrii, kde Asadovo a Putinovo letectvo systematicky bombarduje nemocnice, zabíjí lékaře a vybíjí leteckými údery a barelovými bombami, shazovanými z vrtulníků, civilní obyvatelstvo, naprosto otřesná: pokrčení ramen, vždyť se ti ‚extremisté‘ vždycky navzájem vraždí, holt ti ‚arabáši‘ to mají v krvi. Co my s tím. Někteří se dokonce ozvali, že zveřejňované záběry nechtějí vidět, protože je to ‚emocionální manipulace‘. Jaká emocionální manipulace, ti lidé jsou skutečně zabíjeni!“ rozlítil se Čulík. A dodal, že nejde o žádné boje mezi údajnými znepřátelenými „extremistickými“ skupinami, ale o systematické vybíjení civilního obyvatelstva letecky ze vzduchu, Asadovým letectvem a letectvem Ruské federace. 

„ČR by měla zastavit všechny své dodávky zbraní, které končí v Sýrii,“ poznamenal Veselý. Podle něj je třeba v první řadě naprosto kategoricky odsoudit Asadovo bombardování Aleppa za ruské asistence. „Masivní bombardování civilních objektů s obrovským počtem usmrcených civilistů není za žádných okolností přípustné. Totéž přirozeně platí i v případě, že by zločiny v obdobném rozsahu páchala ozbrojená syrská opozice,“ dodal Veselý. Na druhou stranu se však domnívá, že by vyhlášení bezletové zóny, jak navrhuje Čulík, tragickou situaci v Sýrii nevyřešilo. „Ba spíše ještě zhoršilo,“ dodal. Důvody jsou podle něj jasné: Případné zavedení bezletové zóny by nebylo schváleno Radou bezpečnosti OSN, neboť by s jistotou narazilo na ruské a pravděpodobně i na čínské veto. 

  • Původní text Daniela Veselého ZDE

„Syrská armáda navíc disponuje moderní protileteckou obranou a západní letectvo by ji muselo eliminovat, takže by na žádný pád nešlo o omezenou intervenci. Asi nejpádnější argument proti zavedení bezletové zóny je skutečnost, že by se západní země v čele se Spojenými státy dostaly do přímé konfrontace s Ruskem. Tento scénář by mohl vyústit v tragický, ba fatální střet s jadernou mocností, a konflikt by tak nabyl děsivých globálních rozměrů,“ podotkl Veselý.

Závěrem dodal, že dobře víme, jaké následky měly západní intervence v Srbsku, Iráku, Libyi a jinde. „Západní svět nemá morální právo vojensky zasahovat, kdekoliv se mu zamane. Jestliže v Aleppu vraždí Asad a jeho spojenci civilisty, proč se Bílý dům a jeho spojenci nezajímají o nekonečný horor v Demokratické republice Kongo, kde jeho klienti, lokální milice a důsledky rabování nadnárodních korporací způsobily smrt miliónu lidí?“ ptá se Veselý. A dodává, že je zapotřebí se neprodleně vrátit k demokracii. 

  • Původní text Jana Čulíka ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…