Jan Fischer dostal od vlády místo v Londýně

04.04.2014 7:52

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se opět vrací do Londýna. Získal místo v Evropské bance pro obnovu a rozvoj, kde již dříve působil. Míří sice na nižší pozici než minule, ale přesto ho čeká šestimístný plat. Podle informací Lidových novin se na tom dohodla vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Jan Fischer dostal od vlády místo v Londýně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Podle Lidových novin je rozhodnutí Sobotkovy vlády vyslat Fischera opět do Londýna, poděkováním za jeho podporu Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby.

Stát mu totiž zajistil místo v Evropské bance pro obnovu a rozvoj, a to už podruhé. V letech 2010-2012 tam působil jako viceprezident. Nyní ho čeká nižší post, a to místo stálého českého zástupce u instituce. LN uvádějí, že zatímco post jednoho ze čtyř viceprezidentů by Praha opětovně stěží dostala, o národním zástupci rozhoduje jen česká vláda. Formálně prý stačí podpis ministra financí. Fischer se tak do britské metropole vydá v řádu měsíců.

Kabinet Bohuslava Sobotky o Fischerově dalším uplatnění podle informací LN jednal tento týden při debatě o balíčku nových velvyslanců. „Je to tak," sdělil LN jeden z dobře obeznámených zdrojů. „Pro stát je to lepší varianta než kvůli jednomu člověku otevírat ambasádu v Lucemburku, všichni s tím souhlasili,“ cituje deník.

Jednou z variant byl post v Lucemburku

Jednou z variant pro Fischera byl prý právě zmíněný post velvyslance v Lucemburku. Tato možnost prý budila rozpaky, protože ambasáda tam byla kvůli škrtům zrušena. Udržovat ji v provozu ve čtyřsettisícovém velkovévodství mělo stát 10 milionů ročně a pokud by byl Fischer velvyslancem, musela by se opět otevřít. V souvislosti s uplatněním Jana Fischera se také mluvilo o Eurostatu, kde ve vedení v červnu končí Marie Bohatá. Podle informací LN Jan Fischer preferoval právě londýnské angažmá v EBDR.

Jan Fischer je bývalý předseda Českého statistického úřadu a expremiér úřednické vlády. V roce 2013 se neúspěšně ucházel o post hlavy státu v historicky první přímé volbě prezidenta. V červenci 2013 mu Jiří Rusnok, premiér úřednické vlády z pověření prezidenta Miloše Zemana, nabídl vedení Ministerstva financí, což Fischer nakonec přijal. Úřednický kabinet však nezískal důvěru Poslanecké sněmovny a vládl v demisi do ledna 2014, kdy Zeman jmenoval řádnou vládu vzešlou z předčasných podzimních voleb. Na ministerstvu Fischera vystřídal Andrej Babiš za hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…