Jan Kraus zavelel. A začala akce proti Zemanovi. Byla z toho polízanice

11.08.2020 7:47

VZPOMÍNKY A PERLY Psal se rok 2016 a Miloš Zeman byl prezidentem, k nevoli některých veřejných osobností. Před oslavami 28. října ji posílil tím, že odmítl udělit státní vyznamenání Jiřímu Bradymu, přeživšímu z koncentračního tábora a příbuznému ministra kultury Daniela Hermana. Jan Kraus ve své show uspořádal sérii krátkých poselství k výročí svátku ustanovení republiky a pozval více než 40 osobností, mezi nimi Jana Rumla, Michaela Kocába, Táňu Fischerovou, Helenu Třeštíkovou či Báru Štěpánovou. A začala kanonáda směrem ku Hradu.

Jan Kraus zavelel. A začala akce proti Zemanovi. Byla z toho polízanice
Foto: Repro Youtube
Popisek: Speciální intro Show Jana Krause s význačnými osobnostmi

Kraus prohlásil, že svátek je letos obzvlášť důležitý.  „Abych řekl za sebe upřímně, mám starost o demokratický vývoj v naší zemi. Já si nepřeju nic jiného, než abychom byli demokratická tolerantní země, pokud možno prosperující,“ pravil a dodal, že mu přišlo jako dobrý nápad obvolat významné osobnosti politického a společenského života a dát jim možnost říct jednu či dvě věty k svátku republiky. „Byli jsme zvědaví, jestli někdo přijde. Přišli,“ poznamenal a uvedl své hosty, kterých za potlesku publika přišlo opravdu dost, více než 40, nicméně ne všichni, kteří přišli, také hovořili.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí

Jako první se s poselstvím přihlásil bývalý senátor a předseda Unie Svobody Jan Ruml. „Já bych chtěl popřát Miloši Zemanovi ke státnímu svátku, aby poslanci a senátoři v sobě vyvolali tolik síly a hlasovali prostým usnesením o tom, že prezident Zeman není ze závažných důvodů schopen vykonávat svoji funkci podle paragrafu 66 Ústavy. On se pak bude muset bránit u Ústavního soudu. Ale chvíli budeme mít od něj pokoj,“ přál si u příležitosti založení republiky a byl odměněn potleskem.

Druhý byl hudebník a exministr Michael Kocáb, který ocenil „osobní statečnost“ ministra Hermana za setkání s dalajlámou. „Na to následoval upachtěný a dehonestující dopis čtyř ústavních činitelů,“ pravil hudebník a dodal, že kupčení se státními vyznamenáními vedlo k narovnání páteře našich lidí, což oceňuje.

Pokračoval Michael Žantovský, který citoval zastřeleného prezidenta USA Abrahama Lincolna, že některé lidi lze obelhat vždy, některé někdy, ale nelze všechny lidi obelhat vždy. Socioložka Jiřina Šiklová naopak mínila, že by si neměli nechat výroky o Zemanovi zkazit. „Je to již starý muž, má právo na sebe upozorňovat. A myslím si, že je mnohem důležitější moci zde přivítat mezi sebou právě pana Jiřího Bradyho,“ tvrdila.

Ovšem disident a novinář Jan Macháček se opět k Zemanovi vrátil, když prohlásil, že by si ke státnímu svátku měli dát závazek, že přesvědčí jednoho či dva Zemanovi voliče, aby mu podruhé už hlas nehodili. Za tento (nakonec evidentně neúspěšný) návrh sklidil potlesk. Aktivistka a herečka Táňa Fischerová mínila, že nejvyšší představitelé dělají z Česka gubernii Číny a Zeman se chová jako gubernátor. „Slouží mocnosti, v níž lidská práva  a lidská důstojnost nic neznamenají. Pan Brady se stal loutkou v této jeho hře,“ soudila neúspěšná kandidátka na prezidentku s tím, že je dobře, že je Brady oceňován jinde.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

I herečka Bára Štěpánová dostala prostor: „Bylo kdysi takové heslo: Republiku si rozvracet nedáme. Tak prosím, naši zemi si ukrást nedáme. Ani tím, nevím, tím monstrem na Hradě, ani tím pánem ze Slovenska.“ Na Zemanovu adresu pak ještě zazněla básnička „Co je nejvyšší meta?“
„Co je nejvyšší meta? Když mentál nedá metál,“ přednesl frontman kapely Tap Tap Šimon Ornest. Petr Gazdík ze STAN pak vyzýval, aby se medaile už nikdy neudělovali nebo udělovali kvůli tomu, co dělají příbuzní. Režisérka Helena Třeštíková, chtěla přehlušit „malost a trapnost“ v kauze slušností. Zazněl také názor, že zvolení Miloše Zemana je jejich chyba: „Mohli jsme mít na našem krásném Hradě knížete a máme tam pána, který si z něho dělá svoji trafiku, tak já si myslím, že bychom to nikdy neměli dopustit.“ A také, že by si Zeman měl rozmyslet, jestli chce kandidovat podruhé.

S tímto dílem pořadu byly spojené další potíže. Televize Prima nechtěla díl odvysílat a podle všeho se vymlouvala, že jim Kraus nahrávku z divadla dodal pozdě, což ovšem dramaturgyně pořadu popřela. Každopádně, v řádnou vysílací dobu se nový díl s Danielem Hermanem a Jiřím Bradym a poselstvím Miloši Zemanovi nevysílal, místo něho běžela repríza předchozího dílu. Nakonec se pořad vysílal v nezkrácené formě o den později (27. 10. 2016), přičemz na stranu Primy pršela obvinění z cenzury a z přílišné vstřícnosti vůči Hradu.

Jiří Brady dostal v roce 2016 medaili Karla Kramáře z rukou premiéra Sobotky a čestnou medaili Tomáše Garrigue Masaryka od Masarykova demokratického hnutí, od prezidenta se mu však vyznamenání  nedostalo. Zemřel na přelomu 11. a 12. ledna 2019 na srdeční selhání v 90 letech, v Torontu v Kanadě.

Ačkoliv proti němu umělci a jiné osobnosti brojili a jak je z videa zřejmé, snažili se vší silou agitovat proti němu, Miloš Zeman na začátku roku 2018 obhájil svůj post a zvítězil nad Jiřím Drahošem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…