Jan Petránek a jeho odhad příštího roku

31.12.2015 17:05

Vůdci mocností konečně pochopili, že musejí spolupracovat. A tak zřejmě skončí některé válečné konflikty, jako je ten s Islámským státem, předpovídá pro příští rok komentátor, nestor české žurnalistiky Jan Petránek. Uvedl to ve vysílání Českého rozhlasu.

Jan Petránek a jeho odhad příštího roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

„Myslím si, že konečně dochází k uklidnění, že už denně neslyšíme jen silácká slova, podle kterých chce někdo někoho za každou cenu porazit,“ uvedl Petránek. Připustil, že řevnivost, nesnášenlivost a snaha dostat se tomu druhému na kobylku tady samozřejmě stále jsou. „Přichází ale poznání, podle kterého jsou důležitější rovnováha a spolupráce. Nic jiného vám totiž nezajistí stabilní vývoj,“ myslí si.

Celý text včetně audionahrávky je ZDE.

K takovému názoru dospěl i na základě zpráv, že se ministři zahraničí Spojených států, Ruska a Číny domlouvali na mantinelech, ale i o budoucích krocích svých zemí. „Ve vší řevnivosti si totiž konečně stanovili, kdo a kam až může. A to je nesmírně důležité,“ uvedl Petránek. Musíme si podle něj totiž uvědomit, že náš současný svět, se všemi svými moderními technologiemi, je nesmírně zranitelný. „To ostatně všichni dobře víme, ale konečně i přes jistou míru nepřátelství můžeme začít všichni spolupracovat. Jsme vlastně odsouzeni k tomu, abychom se dohodli.“

Nepsaná dohoda států dokáže teroristy porazit

Petránek je proto optimistický i v pohledu na rok 2016. „Bude plynulým pokračováním roku letošního a tipuji, že by mohly skončit i současné velké konflikty, hlavně tedy s takzvaným Islámským státem,“ předvídá. Teroristé z IS podle něj musejí sklonit své zbraně a někam se rozplynout. Nepsaná dohoda států, jako jsou Spojené státy, Írán, Rusko, Saúdská Arábie a další, dokáže samozvance porazit.

Horší to ale bude s Tureckem. „Tento člen NATO se islamizuje způsobem, který je pro Evropu nepřijatelný. Navíc jejich kšefty s ropou tak hrůzným způsobem jsou něco, co se nedá trpět! Je třeba na rovinu říct, že člen NATO, tedy zemí, které s teroristy bojují, s nimi přece nemůže obchodovat,“ rozhořčil se Petránek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…