Jana Mračková Vildumetzová z ANO zůstane hejtmankou i poslankyní

13.12.2018 12:42

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) zůstane přes své sliby poslankyní i hejtmankou Karlovarského kraje. Funkci v čele kraje bude ale vykonávat jako neuvolněná za 0,4 násobek platu, který dosud brala jako uvolněná hejtmanka. Mračková Vildumetzová, která je také předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, kumulace vysokých funkcí přitom dříve kritizovala, připomněla ČTK.

Jana Mračková Vildumetzová z ANO zůstane hejtmankou i poslankyní
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Řada zastupitelů, koaličních i opozičních, se dnes vyjádřila, že jim v podstatě kumulace funkcí nevadí, pokud je někdo dělá dobře. Například Jan Horník (STAN), který je sám starostou i senátorem, řekl, že mu kumulace funkcí nevadí. „Ale měla by si rozmyslet dávat před volbami sliby,“ poukázal na to, že Mračková Vildumetzová několikrát právě tento jev odsuzovala. Činila tak i v době, kdy ve stejných dvou funkcích byl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

Po sérii pochvalných vystoupení na adresu Mračkové Vildumetzové, a to i z řad veřejnosti, opoziční zastupitel Jiří Klsák uvedl, že mu dnešní projednávání bodu týkajícího se hejtmanky připadalo jako dopředu připravené. „A velmi mi to připomínalo minulost a tak trochu absurdní divadlo,“ řekl Klsák (KOA).

Podle usnesení, které předložila sama hejtmanka a které dnes schválilo 33 ze 45 zastupitelů kraje, se také rozšíří počet statutárních náměstků hejtmanky z jednoho na dva. Tím druhým bude Petr Kubis (ANO). Zároveň, pokud Parlament přijme zákon o tom, že při kumulaci funkcí budou poslanci, ministři a senátoři dostávat jen 40 procent platu za druhou uvolněnou funkci, stane se Mračková Vildumetzová opět uvolněnou hejtmankou a bude se řídit právě tímto zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…