Jana Nagyová? Novinářka píše, že můžeme vidět proces desetiletí

09.09.2014 9:40

V kauze Nagyová prý pomalu končí vyšetřování další větve a podle oficiálních výstupů ze státního zastupitelství se zdá, že by Nagyová a další osoby kolem ní měly být obžalovány ze sabotáže. Nezvyklé užití tohoto trestného činu proti republice by podle serveru Česká justice mohlo učinit z kauzy sledovaný „proces desetiletí“.

Jana Nagyová? Novinářka píše, že můžeme vidět proces desetiletí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Hlava IX zvláštní části trestního zákona zahrnuje trestné činy jako je vlastizrada, teroristický útok, nebo vyzvědačství. A také sabotáž, ze které má být obžalována Jana Nagyová společně s bývalým náměstkem Vrchního státního zastupitelství v Praze Liborem Grygárkem a dalšími lidmi. Podle oficiálního dokumentu ze státního zastupitelství se mělo jednat o „organizovanou skupinu, která usilovala o obsazení významných pozic v bezpečnostních sborech osobami, které mohly jednat ve prospěch organizované skupiny“. Tyto osoby měly zneužít veřejné funkce k úmyslnému poškození ústavního zřízení, čímž podle žalobců naplnily skutkovou podstatu trestného činu sabotáže.

Cílem této skupiny měly být podle státních zástupců zejména pozice v bezpečnostních sborech a institucích, které mají bojovat s trestnou činností. Tyto orgány chtěly obrátit ve svůj prospěch a přivést k „dysfunkci“.

Celý text ZDE

Člen organizované skupiny může být za sabotáž potrestán až dvanácti lety vězení. Server Česká justice připomíná, že tajné spolčování a ohrožování státní správy bylo považované za závažný trestný čin již za první republiky. Avšak trestný čin sabotáže se v zákoně objevil až v roce 1948. V době komunismu byl užíván relativně hojně.

Trestný čin sabotáže přetrval i do našich časů. Původně se starým, komunistickým trestním zákoníkem, který platil až do roku 2009, a později i s novým zákonem. Server Česká justice zajímalo, zda byl za tento trestný čin, případně za jakýkoliv trestný čin z kategorie „proti republice“ někdo obviněn. Z odpovědi Nejvyššího státního zastupitelství prý vyplynulo, že od roku 2008 (kdy začal platit nový zákon) nebylo vzneseno žádné obvinění. Prohledávat dřívější statistiky by prý pro NSZ bylo náročné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…