Janeček jde kvůli volbám prezidenta k Ústavnímu soudu. A klidně i do Štrasburku

24.04.2023 20:21 | Ze sítí

Podnikatel Karel Janeček u soudu opět napadl průběh letošních prezidentských voleb, ve kterých Janečkovi Ministerstvo vnitra neuznalo tisíce sesbíraných podpisů a podnikatel byl škrtnut ze seznamu kandidátů. Janeček se obrátil na Ústavní soud, kde napadl dřívější rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Janeček už dříve prohlásil, že se chce obrátit i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Janeček jde kvůli volbám prezidenta k Ústavnímu soudu. A klidně i do Štrasburku
Foto: facebook Karla Janečka
Popisek: Karel Janeček si vyrobil zvláštní hlasovací lístek

Janeček podle svých slov nechce zpochybnit samotný výsledek prezidentských voleb a zvolení Petra Pavla hlavou státu. Jde mu ale prý o spravedlnost a příští volby, a chce se proto obrátit až na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Než tak učiní, musí vyčerpat všechny vnitrostátní opravné prostředky.

Proto se Janeček podruhé obrátil na Ústavní soud, kde napadá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten ještě před volbami potvrdil rozhodnutí Ministerstva vnitra, že Janeček po kontrole podpisových archů nedosáhl na požadovaný počet 50 tisíc podpisů, ačkoliv jich sesbíral přes 73 tisíc.

„Navrhovatel nemůže v řízení o vyslovení neplatnosti volby prezidenta úspěšně uplatnit argumentaci ohledně svého ‚nevpuštění‘ do prezidentské volby,“ stálo v rozhodnutí NSS. Janeček se už tehdy obrátil na Ústavní soud, kde ale také neuspěl.

Soudcem zpravodajem u nové Janečkové stížnosti se podle informací serveru iROZHLAS.cz. stal Pavel Šámal. Vzhledem k tomu, že jde o volební problematiku, bude rozhodovat celé plénum ústavních soudců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …