Janek Kroupa: Marek Přibil dostával kompro na Chovance a Tuhého. Od expolicistů

29.06.2017 10:20

Janek Kroupa z Českého rozhlasu Radiožurnálu přišel s exkluzivním zjištěním, že skupina bývalých i současných policistů několik měsíců shromažďovala kompromitující materiály na policejního prezidenta Tomáše Tuhého a na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Tyto materiály pak měli předávat dnes již bývalému novináři MF Dnes Marku Přibilovi.

Janek Kroupa: Marek Přibil dostával kompro na Chovance a Tuhého. Od expolicistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Radiožurnál na kompro materiály přišel při pátrání po tom, kdo stojí za Skupinou Šuman, jež na svém twitterovém účtě zveřejnila nahrávky, jež de facto stály za pádem Andreje Babiše (ANO). Na nahrávkách se právě s exministrem financí Babišem domlouvá novinář Přibil – ohledně toho, kdy a jaké kauzy na ČSSD zveřejnit. 

„Pokud mám něco nazývat ohrožením demokracie, tak je to vytváření paralelních struktur, které účelově vytvářejí materiály, které mají de facto dehonestovat buď jmenované, nebo volené představitele státu,“ sdělil nyní k věci Chovanec. Šokován z toho, že na něj byly sbírány kompromitující informace, je i policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Jak uvádí Český rozhlas Radiožurnál, klíčovým mužem Přibilovy práce měl být bývalý významný policista Stanislav Hájek. V minulosti se zabýval odposlechy, odešel však po skandálech, kdy se ukázalo, že je napojen na lobbisty. A přes Hájka se měl Přibil seznámit s bývalým policejním důstojníkem Milanem Večeřou. 

Původní text ZDE

A právě Večeřa prý s Hájkem nosili Přibilovi materiály, jež on dál distribuoval k Andreji Babišovi. O co mělo konkrétně v kompro nahrávkách jít? 

„Ministra Chovance před třemi lety oslovili jeho spolustraníci. Přivedli mu policejního důstojníka Bronislava Šabršulu a chtěli, aby se stal krajským ředitelem,“ píše iRozhlas.cz. A Chovanec toto de facto potvrdil, zároveň vyzval, ať je příslušná debata v klidu zveřejněná, neboť se tam dle jeho slov nic závadného nedělo. Policistu prý navíc odmítl. „Kompromitující materiál měl pak spočívat v teorii, že existuje ze schůzky nahrávka, která má dokazovat, že ministr Chovanec dosazuje na významná místa policisty podle politického klíče,“ dodává iRozhlas.cz

A právě Šabršula nyní pro Radiožurnál sdělil, že celou skupinu kolem Přibila a Hájka řídí právě Večeřa. Zároveň také uvedl, že část textů pro MF Dnes nepsal sám Přibil, ale on sám. Přibil však odmítá, že by za něj Šabršula texty psal a on je jen podepsal.

„Rozhodně za mě nikdo a nikdy žádný článek nepsal. Co se týká podkladů, tak to mohl být třeba list A4, na kterém bylo napsáno: Je tady tohle, stalo se tohle a tenhle za tím stojí,“ uvedl Přibil.

O Hájkovi pak promluvil Přibil i v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „My se známe řadu let a pojí nás více vztah přátelský než pracovní,“ uvedl Přibil s tím, že Hájek mu také pomáhá po psychické stránce. „Pro mě to byla docela složitá situace. Jak včera říkal, když jsme se shodou okolností viděli, že už je takový kačer Donald. Ono všude v médiích bylo, jak kvákal prý Nagyové či Rittigovi o tom, jaké má informace z policejních spisů. To se všude píše, ale už se nikde nepsalo, že kdyby toto dělal a vynášel by Rittigovi či Nagyové citlivé informace z policejních spisů, které se týkají jejich kauz, tak by nikdy sama kauza Nagyová nebyla, nebyla by kauza kolem dopravního podniku,“ poznamenal Přibil, jenž je v současné době, po celé události, v pracovní neschopnosti.

Původní text ZDE

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…