Jankovský: Chyby v auditu ROP Severozápad stát neproplatí

03.07.2012 19:19

Úterním hostem pořadu Impulsy Václava Moravce byl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Zmínil se o úterní razii do budovy úřadu Regionálního operačního programu Severozápad v Ústí nad Labem. Podotkl, že pokud Evropská komise opravdu odmítne proplatit část z jejich dotací, stát je doplácet v žádném případě nebude.

Jankovský: Chyby v auditu ROP Severozápad stát neproplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Ministr Jankovský prohlásil, že do konce července bude mít dokončený audit ze zmíněného regionálního programu. „Nedokážu říct, že se to rozšiřuje na systémový problém,“ řekl ministr s tím, že to neznamená, že by audit ukázal rozkradení celého operačního programu.

 Zatím to ale podle Jankovského vypadá, že tam nějaké problémy opravdu jsou. V případě, že opravdu budou, následovaly by korekce problému. Na druhou stranu ale nemá obavy z proplácení. Je to totiž problém krajských rozpočtů, nikoliv státu. „Nemůže se počítat s tím, že prostředky bude proplácet stát,“ dodal.

Cestovní ruch a pojištění

Ministr pro místní rozvoj se zmínil i o připravovaném zákoně upravující roztroušenost nynějšího cestovního ruchu a jakési posílení práv klientů cestovních agentur.

Jankovský představil jednu přednost novely jednoznačnou pro všechny. Prohlásil, že je proti, aby si klient jakékoliv cestovní agentury podepisoval nějaké další cestovní připojištění proti krachu. Je podle něj nesmysl, aby nějaké komerční pojištění klientovi krylo krach. Pojišťovny si totiž přeci mohou samy ověřit, jak je cestovka velká.

K nynější roztroušenosti cestovního ruchu u nás zmínil například tuzemské brožury pro turisty. Česko jich má stovky, ale „o jejich přínosu mám velkou pochybnost,“ řekl Jankovský. Kraj od kraje mají své informace pro turisty naprosto nahodilé. A právě to by měla novela změnit. Turista z Francie je totiž naprosto odlišný od turisty holandského či německého, kterých je u nás nejvíce. Francouzi, již k nám jezdí, jsou vesměs movitější, a tak je jim třeba předložit jiné atrakce.

Každý region by měl zkrátka nabídnout něco jiného a měla by se zlepšit komunikace mezi kraji a státem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…