Japonského expremiéra odstřelili přímo na mítinku. A je to natočené

08.07.2022 7:59

Japonský expremiér Šinzó Abe se stal terčem atentátu. Bývalý příslušník námořních sil Japonska vypálil na politika dvě rány z brokovnice. Zezadu.

Japonského expremiéra odstřelili přímo na mítinku. A je to natočené
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Světovými médii proletěla zpráva, že bývalý premiér Japonska Šinzó Abe se stal terčem atentátu. Podle agentury Reuters, která se odvolává na japonská média, za útokem na expremiéra stál dvaačtyřicetiletý bývalý příslušník japonských námořních sil, který na politika vystřelil zezadu z brokovnice a trefil ho do hrudníku a do krku. Abe byl prý ještě při převozu do univerzitní nemocnice Nara při vědomí.

Ředitel kabinetu japonské vlády Hirokazu Matsuno novinářům sdělil, že nemá k dispozici informace o přesném zdravotním stavu politika, který se v roce 2006 stal nejmladším premiérem země vycházejícího slunce. Zákonodárcem byl poprvé zvolen už v roce 1993. Pochází z rodiny s dlouhou politickou tradicí. Jeho otec působil v pozici císařského ministra zahraničí. Abeho dědečkem z matčiny strany byl Nobusuke Kiši, který byl během války správcem okupovaného Mandžuska a ministrem v Tódžově kabinetu, po válce byl vyšetřován jako válečný zločinec, ale v letech 1957–1960 se stal premiérem Japonska.

„Takové barbarské chování je nepřijatelné a důrazně ho odsuzujeme,“ zdůraznil Matsuno ve vyjádření pro japonskou veřejnoprávní televizi NHK a další japonská média.

V Japonsku se blíží volby a na Abeho byl spáchán atentát v okamžiku, kdy k voličům pronášel projev. Současný premiér Fumio Kišida, Abeho chráněnec, oznámil, že termín nedělních voleb se ani po atentátu měnit nebude. Kišida nastoupil na post premiéra poté, co Abe v roce 2020 odstoupil. Oficiálně ze zdravotních důvodů.

Během své vlády se Šinzó Abe pokoušel postavit na nohy japonskou ekonomiku, pokusil se o důchodovou reformu i o další kroky, jako o uvolnění rozpočtové politiky své země, ale řadu voličů těmito svými kroky popudil. Zasadil se také o to, aby se japonské ozbrojené síly mohly účastnit vojenských misí v zahraničí. Ale nepodařilo se mu prolomit článek 9 japonské poválečné Ústavy, kterým si samo Japonsko zapovídá právo vést válku.

Další možnost pokusit se o prolomení tohoto článku už mít nebude, protože fotografie z místa činu kolující po sociálních sítích naznačují, že se mu útok nakonec mohl stát osudným.

Atentát

Abe byl postřelen v 11:30 japonského času, tedy přibližně o půl páté ráno středoevropského času.

K útoku se vyjádřil také velvyslanec USA v Japonsku Rahm Emmanuel, který na sociální síti napsal, že Američané jsou v myšlenkách s rodinou expremiéra.

„Abe-san byl vynikajícím vůdcem Japonska a neochvějným spojencem USA. Vláda USA a americký lid se modlí za blaho Abe-sana, jeho rodiny a japonského lidu,“ uvedl velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…