Jardo, co děláš u těch nácků? Rouček se pustil do Foldyny kvůli SPD

26.04.2019 17:39

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se dostal do sporu s někdejším europoslancem za ČSSD Liborem Roučkem. Důvodem byla Foldynova účast na včerejším shromáždění v Praze, kde představitelé evropských nacionalistických stran podpořili kampaň hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) pro evropské volby.

Jardo, co děláš u těch nácků? Rouček se pustil do Foldyny kvůli SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Na včerejším zahájení kampaně SPD v Praze se střetli příznivci i odpůrci hnutí. Objevilo se i několik potyček. Lidi demonstrující proti SPD policisté z místa akce vytlačili. Deset lidí zadrželi za neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

„Já bych hlasoval pro vystoupení (z EU), protože současná EU musí skončit,“ řekl Okamura na setkání s šéfkou Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Le Penovou a s předsedou Strany pro Svobodu Geertem Wildersem, kteří také usilují o oslabení role EU. Wilders řekl, že EU je nedemokratická a chce rozbít identity národních států. Podle Le Penové by národní státy měly mít možnost samy si vybrat, na jakých projektech se chtějí podílet.

Předseda SPD věří, že nacionalistická frakce Evropa národů a svobody (ENF), do níž patří SPD stejně jako strany Le Penové a Wilderse, se může po volbách stát druhým nejsilnějším subjektem v Evropském parlamentu. Podle posledních průzkumů sice může ENF posílit asi o polovinu, ale mezi nejsilnější by se ani tak nedostala. Průzkumy jí přisuzují páté místo se zhruba třetinou europoslanců proti nejsilnějším evropským lidovcům.

Při příležitosti zahájení kampaně SPD se odpoledne také sešli její příznivci na pražském Václavském náměstí na demonstraci proti „diktátu Evropské unie“. Na místě jich bylo podle odhadů ČTK několik stovek, ačkoli pořadatelé demonstrace podle seznamu povolených akcí na webu magistrátu očekávali tisíce účastníků. Na akci zahrála kontroverzní kapela Ortel, jejíž frontman Tomáš Ortel (rodným příjmením Hnídek) dřív působil v neonacistické skupině Conflict 88. S projevy pak vystoupili Okamura, lídr kandidátky SPD pro evropské volby Ivan David i Le Penová a Wilders.

V dolní i horní části náměstí se shromáždili názoroví odpůrci SPD. Nesli transparenty, třeba s nápisem „Chceme žít v EU, dokonce i s vámi“, a píšťalkami či činely se snažili přehlušit akci SPD. Přesný počet účastníků všech demonstrací v centru Prahy není znám. Telefonní operátor T-Mobile ČTK sdělil, že na Václavském náměstí byl v podvečer dvojnásobný počet aktivních uživatelů v síti oproti běžnému dni.

Video z dění sdílel na svém facebookovém profilu i Jaroslav Foldyna (ČSSD). Mimo jiné natáčel i to, jak dav skandoval „gestapo“, „gestapo“ a policie jej napomínala, aby nenarušoval protiprávním způsobem ohlášené shromáždění.

„Jardo, co tam děláš u těch nácků?“ zeptal se Foldyny Rouček, jenž byl viditelně rozladěn Foldynovou účastí na akci, kde mimo jiné koncertovala i skupina Ortel. 

„Libore, šetři s těmi nácky, jako fašisti se tady chovají ti, co tady nejvíce křičí pryč s fašisty. PČR skvěle pracuje,“ zareagoval Foldyna, jenž na sociální síti uváděl, že se byl na demonstraci podívat z pozice poslance, kdy se chtěl věnovat práci policie. „Odvedli profesionální práci. Velký obdiv policistům,“ uvedl. 

Na situaci podle zpravodajů ČTK dohlížely desítky policistů, včetně těžkooděnců a členů antikonfliktního týmu. Některým střetům mezi příznivci a odpůrci SPD se ale zabránit nepodařilo. Policisté několikrát vyzvali lidi protestující proti akci SPD, aby odešli z horní části náměstí. „V horní části Václavského náměstí desítky osob vytrvale narušují průběh řádně oznámené akce, a to i přes opakované policejní výzvy. Policisté jsou nuceni použít donucovací prostředky,“ sdělila policie na twitteru. Deset lidí policisté zadrželi kvůli neuposlechnutí výzvy úřední osoby, podle policie nebyl při zásahu nikdo zraněn.

Vedle demonstrací proti SPD na Václavském náměstí se také konala manifestace platformy Proti projevům nenávisti na náměstí Míru. Kromě zástupců iniciativy na akci vystoupili s projevy i bratr šéfa SPD Hayato Okamura (KDU-ČSL) či europoslanec Jaromír Štětina (ESO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…