Jarolím by omezil volební právo. Těm, kteří neplatí daně

22.08.2011 16:53

Podle místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma by neměl mít každý svéprávný občan nad 18 let právo volit. Vynechal by ty, kteří neplatí daně a odmítají pracovat. Podle něj se nepodílejí na „společenském systému“.

Jarolím by omezil volební právo. Těm, kteří neplatí daně

"Rozšíření volebního práva touto cestou nepodporuji," odpověděl Tomáš Jarolím na otázku, zda by podporoval rozšíření volebního práva i na šestnáctileté. „Naopak bych celkově volební právo omezil jen na ty lidi, kteří platí daně, respektive neodmítají pracovat a podílet se na společenském systému," dodal.

Místopředseda Věcí veřejných prezentoval tento svůj názor na internetových stránkách své partaje. "Volebním právem by disponovali ti, kteří se po většinu svého života podíleli na tvorbě domácího produktu," doplnil Jarolím, že by zavedl podobný systém i na důchodce.

Související:
Kalousek je nekompetentní, tvrdí Jarolím. Už jednou se sekl o sto miliard

Jeho názor, že by ti, kteří neplatí daně a nechtějí pracovat, ztratili právo volit, však strana nechce přetavit v nějaký potenciální zákon. "Není to nic, co bychom projednávali. Je to pouze můj osobní názor, který jsem řekl, když se mě zeptali, zda bych byl pro volební právo pro šestnáctileté," vysvětlil pro server Týden.cz Jarolím.

Snížení věkové hranice pro voliče navrhovala v roce 2008 Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva za Stranu zelených. Podporu však tehdy nezískala. Ani v celých VV nepanuje jasná shoda. Kromě Jarolíma je proti další místopředseda strany, Milan Šťovíček. Právo volit juiž od šestnácti let mají zavedeno například v Brazílii či v určitých oblastech Německa a Rakouska.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…