Jaromír Soukup se vysmál Jiřímu Kajínkovi

07.12.2017 12:02

Kdo je padouch a kdo je hrdina. To vám jasně vysvětlí pořad Kauzy Jaromíra Soukupa. Tak zněla první slova jednoho z mnoha pořadů generálního ředitele televize Barrandov, jímž navázal na nedávnou Arénu Jaromíra Soukupa s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem, která se stala hitem internetu. V tomto pořadu se rozebírala kauza Vidkun a s ní související kauza Tesco SW. Jsou to podle něj moc hezké příběhy, kde nechybí nic. „Peníze, odposlechy, policajti jak z francouzského filmu Prohnilí. A na konci je jedna náhodná zakázka, kde vám jedna fotka vychází na dva litry,“ upozornil.

Jaromír Soukup se vysmál Jiřímu Kajínkovi
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup se vysmívá Jiřímu Kajínkovi

„Mohlo by se zdát, že v dnešním světě, ve kterém většinou na zprávy stačí pár slov, jsou věcí jasné. Ale není to tak. Řada médií se totiž bojí pojmenovávat věci pravými jmény a raději mlží. Nebo na to jdou stejně jako veřejnoprávní televize, které si hrají na objektivitu tím, že dají stejné slovo všem. Takže jeden aby se v tom vyznal, nebo nevyznal. Ten to a ten zas toto. A všichni dohromady neříkají nic,“ sdělil Jaromír Soukup v úvodu svého nového pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Anketa

Hrozí nám pokuta od EU za to, že nepřijímáme uprchlíky podle kvót. A poplatky za každý den, kdy tak nečiníme. Co má nová vláda udělat, pokud nás EU odsoudí?

hlasovalo: 11199 lidí

Pak se pustil do konkurenční televize Prima. „Nejsme televize, která je ochotná pustit si do studia vraha a dělat z něj celebritu,“ upozornil s dodatkem: „Pomalu se divím, že ještě žádná televize nedává pořad Vraždíme s Kajínkem, nebo Deset ran od Kajínka. My v televizi Barrandov si zakládáme na tom, že ctíme zákon a nasloucháme divákům,“ pochválil se generální ředitel televize Barrandov. „Takže žádné podobné experimenty, dokud tady budu, u nás nebudou,“ přislíbil a prozradil, že on sám vystudoval práva. „Takže vše, co tu říkám, nejsou dojmy novinářů, ale vlastně takovou malou právní analýzou,“ vysvětlil. Navíc mají diváci jeho právní analýzy zdarma...

Poté se věnoval kauze, která má podle Soukupa takové jméno, že při jeho vyslovení jdou na většinu lidí mrákoty. Jak zní to strašlivé slovo? Vidkun. Což je neblahá historická postava, norský mimořádně snaživý kolaborant s hitlerovským Německem Vidkun Quisling. Samotná kauza Vidkun je dle Soukupových slov moc hezký příběh, kde nechybí nic. „Peníze, odposlechy, policajti jak z francouzského filmu Prohnilí. A na konci je jedna náhodná zakázka, kde vám jedna fotka vychází na dva litry,“ řekl Soukup.

Celý pořad ZDE

Pak prozradil, že podle jeho informací bude tři dny před Vánocemi u soudu Praha-východ taková hodně divoká párty. „U jednoho z líčení se tam sejdou hned tři vysocí policejní důstojníci. Aktéři tvrdého policejního střetu z počátku loňského léta. Ten se tenkrát týkal slučování dvou elitních policejních složek, kvůli němuž skončil v policii bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta,“ uvedl. Důležité dle něj je, že by patrně k tomuto nedošlo, nebýt kauz jako Vidkun. „A hlavně kauzy, o které budeme dnes mluvit nejvíce – Tesco SW,“ prozradil.

Všichni byli Češi. A volali si z německých SIM karet. Děláte to také?

Tesco SW dle údajů Soukupa vzniklo v roce 1991 a je jedním z největších poskytovatelů softwarových služeb pro stát. „Komu tato firma dnes patří, se dohledat moc nedá. Můžeme se jen domnívat. Stále se kolem této firmy motá Josef Tesařík, bratr vlivného sociálnědemokratického politika Martina Tesaříka. Víme, že Tesco SW je důležitým dodavatelem IT systémů pro státní správu. Bavíme se o stamilionech,“ zdůraznil.

Poté Soukup představil schéma, kde ukazoval, jak probíhaly události v této kauze. Den D je 23. únor 2015, kdy se v olomoucké kavárně potkali policista Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý. „Policie si tenkrát napsala, že tam zazněla věta, která o sedm měsíců spustila lavinu. Zněla – Co se týká, to mě zajímalo, Tesařík říká, že tam bude sledovačka... Z této poněkud dadaisticky znějící věty policie rozjela akci proti údajně zmanipulovaným IT zakázkám za téměř půl miliardy korun. A mezi obviněnými se ocitla i firma Tesco SW,“ uvedl Soukup. Když ale 30. září policie dorazila v Olomouci do akce, zajistila podstatně méně dokumentů, mobilních telefonů a jiných důkazů, než očekávala. Z chování přítomných osob vyplynulo podezření, že o konání prohlídky dopředu věděli. „Člověk nemusí být zrovna Colombo, aby mu došlo, že to tam někdo musel vědět,“ uvedl.

Jednu věc se ale policistům zajistit podařilo. „Mobilní telefon člena představenstva Davida Tesaříka, ve kterém byly následně nalezeny uložené SMS zprávy, ze kterých bylo jasné, že to tam fakt někdo musel vědět,“ řekl ředitel televize. „Právě čtení cizích SMS policistům v této kauze hodně pomohlo,“ upozornil. Například zjistili, že den před zásahem kontaktoval David Tesařík ze své německé SIM karty jiné německé telefonní číslo. „Onen neznámý odpověděl a požádal Tesaříka, aby komunikoval jen přes toto německé číslo. A Tesařík na to napsal legendární SMS – Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tátu. Důvod nevěděl,“ sdělil Soukup, podle kterého z toho vyplývá několik důležitých zjištění. „Předmětem komunikace byl utajovaný zákrok policie. To je jasné. Za druhé, Tesařík má další zdroj v policii, který mu akci prozradil. Za třetí, jeho zdroj nemá přesné informace,“ konstatoval.

Poté se začal věnovat oněm německým SIM kartám, kterými „padouši“ spolu komunikovali. „Všichni aktéři jsou Češi. Mají hodně společného se státními zakázkami. Ani jeden z aktérů neobchoduje se zahraničím. A přitom používají německá čísla. Je to normální. Děláte to také?“ ptá se Soukup s tím, že představa zajet si do Německa na vánoční trhy a koupit si tam předplacenou kartu a myslet si, že jste před českou policií v klidu, je hodně dětinská. „Policii nedalo moc práce zjistit, že všechna čísla, se kterými pan Tesařík komunikoval, jsou v Německu registrovaná na Olgu Turkovou,“ upozornil. Tato paní, která pracovala jako konzulární úřednice na zastupitelském úřadě v Berlíně, koupila po přestěhování několik SIM karet. „Její smůla spočívá v tom, že všechny tyto simky odvezl do České republiky její manžel Jiří, který je ztratil,“ uvedl Soukup. „Na policii vypověděl, že je ztratil někdy v létě 2013 v nějaké pražské restauraci. A protože je fakt smolař, tak si s manželkou koupili další SIM kartu, kterou zase ztratili,“ podivil se Soukup. Na druhé straně jsou ale lidé, kteří patrně jdou do hospody, najdou tam SIM kartu a čirou náhodou si začnou psát s někým, kdo zrovna šel do stejné hospody a také našel nějaké simky...

Jde o špinavou hru

Pak Soukup přešel ke stopě vedoucí k rodině policejního prezidenta Tuhého. Ten dotyčný, který z německé SIM karty upozornil Davida Tesaříka na policejní akci, komunikoval s německou SIM kartou, která byla v domácnosti bývalé manželky pana Tuhého. „Jak se tam dostala, vysvětlit paní Tuhá neumí. Na policii uvedla, že ten mobil dostal její syn od tatínka jako dárek. Jak se do něj dostala sledovaná německá SIM karta, neví,“ prozradil Soukup. „Stejně to neumí vysvětlit pan Tuhý, policejní prezident. Co vysvětlit umí, je, že pan Tuhý a jeho současná přítelkyně paní Pražáková velmi čile komunikovali s paní Javůrkovu z Ministerstva pro místní rozvoj, které dalo mimo jiné zakázky panu Tesaříkovi z firmy Tesco SW za 850 milionů korun,“ upozornil. Jak celá kauza dopadne, to si podle Soukupa dnes nikdo netroufne odhadnout. „Jisté je pouze to, že v kauze Tesco SW je hodně nejasností a zmatků. Tolik, že každému musí být jasné, že jdou proti sobě přinejmenším dvě hodné party ostrých hochů. Kdo bude vítěz a kdo poražený, to se ukáže za pár měsíců, až skončí soud,“ konstatoval Jaromír Soukup.

Na tento pořád upozornila na facebooku bývalá poslankyně a novinářka Jana Lorencová. „Viděli jste na Barrandově Kauzy Jaromíra Soukupa? To musíte vidět,“ doporučila a dodala: „Důležité je, že díky tomuto pořadu spousta lidí pochopila, o jak špinavou hru jde. Zatím se k nim dostávaly informace z ‚luftu‘, vytržené z kontextu, zasazené do jiných souvislosti.“ Je docela možné, že tento pořad vzbudí stejně velkou pozornost jako úterní Aréna Jaromíra Soukupa, ve které specifickým způsobem vyzpovídal  prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…