Jasně napsáno: Milost Miloše Zemana pro Andreje Babiše

15.08.2017 6:50

Komentátor Tomáš Němeček se zamyslel nad tím, proč podle jeho názoru nepůjdou do vězení poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO). "Ze strany Babišových médií a jeho politické strany očekávám taktiku ABCD; pokud to nezabere, pak řešení silou," sdělil serveru Echo24.cz.

Jasně napsáno: Milost Miloše Zemana pro Andreje Babiše
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Němeček následně vysvětlil, co znamenají jeho zkratky ABCD - A je podle něj arogance, B je bagatelizace, C cynismus a D denunciace. 

"Denunciace jsou jmenovité útoky na vyšetřovatele případu. Podobný tlak a znejisťování může čekat i státní zástupce a soud," zakončuje vysvětlení Němeček.

Osobně si však myslí, že zápletka se vyřeší silou. Možné způsoby jsou podle jeho názoru tři.

"Tím nejjednodušším je nevydání Babiše a Faltýnka po volbách v říjnu 2017. Druhou možností je 'mečiarovské' řešení, v tomto případě formou individuální prezidentské milosti. Podle čl. 63, odst. 1, písm. j) Ústavy je prezident republiky oprávněn nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo. Pravomoci dle čl. 63 podléhají kontrasignaci a mám jakési tušení, že by předseda vlády nebo jím pověřený člen kabinetu mohl potřebný spolupodpis přičinit. Poslední možností je přímý zásah do soustavy státního zastupitelství a policie. K výměně nejvyššího státního zástupce stačí rozhodnutí vlády na návrh ministra spravedlnosti. Dnes by bylo asi trochu těžší najít dostatečně ochotného člověka do čela policie a státního zastupitelství, nicméně lidský charakter je tvárný a u většiny smrtelníků se mění podle kontextu: v čestném prostředí se chovají čestněji, ve špinavém špinavěji. Málokdo má takovou páteř a tak pevné vnitřní hodnoty, aby neuhnul nikdy. Pokud ANO ovládne resorty vnitra nebo spravedlnosti, patrně už si v nich zjedná pořádek, aby nikdo neobtěžoval první muže země s hloupostmi za padesát milionů," uzavřel Němeček se slovy, že po volbách v říjnu 2017 dojde k zatěžkávací zkoušce institucí včetně médií a i nás ostatních okolo. 

Původní text ZDE.

Jan Hofírek pak na serveru PravýProstor.cz spekuluje o tom, že "Andy tuší, že jde do tuhého". "Andy zuří, volá své facebookové fandy do svaté války proti demokratickému systému a vůbec mu nedochází, jak se tímto jednáním jednak zesměšňuje, hlavně však odkopává. Je-li tak křišťálové čistý, jak pořád tvrdí, nemusí se přece ničeho bát – ten drzý policista, který se vymkl kontrole a dovolil si požádat o zbavení jeho imunity přece není soudcem! Je pouze vyšetřovatelem a jako takový má přesně vymezené pravomoce, mezi něž rozhodně nepatří posadit Babiše do vězení. Proč tedy tolik povyku pro nic?" ptá se Hofírek. 

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…