Jde jen o spekulaci, ale pokud může být Babiš premiér, je třeba to vědět... Kousek od Sněmovny se demonstrovalo a veřejně tam padla hodně silná slova

06.09.2017 20:55

REPORTÁŽ Na Malostranském náměstí v Praze se uskutečnila dnes v podvečer demonstrace namířená proti Andreji Babišovi (ANO). Dorazili aktivisté z tzv. Pražského Majdanu i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A padala ostrá vyjádření.

Jde jen o spekulaci, ale pokud může být Babiš premiér, je třeba to vědět... Kousek od Sněmovny se demonstrovalo a veřejně tam padla hodně silná slova
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na Malostranském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace namířená proti Andreji Babišovi

Po mnohahodinovém jednání Sněmovna po šesté hodině večer přikročila ke hlasování o vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mezi tím se na Malostranském náměstí v Praze sešli demonstranti, kteří chtěli podpořit vydání Babiše k trestnímu stíhání. Stejně jako předchozí demonstrace proti Babišovi nesla i tato název „Proč? Proto!“.  Šlo o narážku na Babišův inzerát z jara, který proletěl většinou českých médií a naznačoval, že se kdosi snaží Babiše umlčet. A kladl si onu otázku, proč se to děje.

Babiš může být nebezpečný. Nevěříte? Tak se zamyslete nad tímto...

Dnešní demonstrace na Malostranském náměstí byla ale trochu specifická. Už tím, že v podtitulu akce bylo ironicky uvedeno volební heslo Andreje Babiše a jeho hnutí „Teď nebo nikdy!“.

Dorazili především aktivisté z Pražského Majdanu – Tomasz Peszynski nebo Jenny Nowak, Michal Majzner, Tomáš Kozel, Quido Černý a Radovan (Radoslav) Bláha nebo Šárka Fialová. Na Malostranském náměstí se nakonec sešlo asi 250 lidí.

Účastníci si přinesli transparenty s nápisy „Čáp k čápovi sedá, lhář lháře si hledá“. Na náměstí byli k vidění také lidé oblečení v pruhovaných vězeňských oděvech. Šlo o další z řady symbolických vzkazů Andreji Babišovi.

Už při ohlašování akce na sociální síti Facebook pořadatelé oznámili, že chtějí poukázat na pět zásadních problémů, které mohou být spojeny s Andrejem Babišem. Na prvním místě byl zmíněn život Andreje Babiše za komunismu. V roce 1985 byl Andrej Babiš vyslán jako obchodní delegát do Maroka, kde jednal za několik firem. Demonstrantům to na Malostranském náměstí připomněl Michal Majzner, aktivista z Pražského Majdanu.

Kromě toho není podle aktivisty jasné, kde Andrej Babiš přišel k bohatství, ze kterého postupně vybudoval obří Agrofert. Bývalý ministr financí Babiš tvrdí, že mu v začátku pomohli jeho spolužáci ze Švýcarska, kde také studoval, ale Majzner spekuloval, že ve skutečnosti mohlo jít o peníze komunistické Státní bezpečnosti nebo sovětské KGB prohnané přes švýcarské prostředníky. Podle Majznera jde sice jen o spekulaci, ale v okamžiku, kdy Babiš může být premiérem, je třeba vědět, zda za druhým nejbohatším Čechem stojí někdo další.

Nemluvě o tom, že má Babiš velkou mediální moc, kterou by jako premiér mohl zneužít. Majzner se této možnosti obává, Babiš podle Majznera ukázal, že se nezdráhá použít opravdu tvrdé metody. Kdyby byl ještě naživu, možná by o tom prý mohl vyprávět podnikatel Milan Sládeček, který v roce 2010 prodal Babišovi svou firmu na zpracování masa, ale později se dočkal toho, že ho navštívili Babišovi právníci a vyčetli mu, že Babiše ošidil. Sládeček toto nařčení odmítl, dostal se však díky němu do finančních obtíží a ty v roce 2016 řešil tím, že spáchal sebevraždu. Majzner Sládečkův osud připomněl.

V jednu chvíli na náměstí vystoupil i Tomáš Kozel, který přítomným oznámil, že Sněmovna hlasovala pro vydání Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Toto oznámení bylo přivítáno bouřlivým potleskem.

Další z účastníků připomínali, že v posledních týdnech a měsících probíhají velké demonstrace proti vládě v Polsku. Jenže už je po volbách, vláda je u moci a činí kroky, které měla v úmyslu. Pokud se Češi nechtějí dostat do stejné situace, měli by se projevit již před volbami a především následně ve volbách.  

K účastníkům promluvil také písničkář Quido Černý, který poznamenal, že při pohledu na Andreje Babiše si občas vzpomene na obchodní akce. Voliči, kteří budou volit Babiše, mohou počítat s tím, že bude spolupracovat s Milošem Zemanem a jako bonus navíc dostanou plastového (Tomia) Okamuru.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na akci nechyběli ani lidé oblečení v tričkách věštících konec Miloše Zemana v úřadě. Trička nesla nápis „7. 3. 2018 Miloši, končíme“.

Objevil se i Kalousek

V jednu chvíli se na scéně objevil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A zapojil se do družného hovoru se spisovatelkou hororů.

Poblíž této dvojice se pohybovala ukrajinská aktivistka Galina Andrejceva, kterou může česká veřejnost znát např. díky tomu, že vezla českou vlajku Dmytro Jarošovi, představiteli ukrajinského radikálního pravého sektoru.  

Na akci promluvila také jedna z organizátorek akce, Šárka Fialová. Pro ParlamentníListy.cz se však vyjádřit odmítla. „Pro Parlamentní listy se nebudu vyjadřovat,“ řekla pouze.

Nakonec na akci zazněla také výzva, aby se lidé nebáli a na kandidátních listinách jednotlivých stran kroužkovali čtyři politiky, které považují za nejdůvěryhodnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vít Hassan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…