Jdete proti zaměstnancům! Odbory to hodlají Fialovi spočítat

16.05.2023 6:30

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se chystá dnes podrobněji představit své výhrady k vládnímu konsolidačnímu balíčku.

Jdete proti zaměstnancům! Odbory to hodlají Fialovi spočítat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Doložit je chce na propočtech dopadů jednotlivých opatření na zaměstnance a jejich rodiny. Odbory vládní záměry k ozdravení financí ostře kritizují. Staví se proti změnám DPH, obnovení nemocenských odvodů u zaměstnanců či snížení sumy na platy ve veřejném sektoru. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s několika stovkami tisíc členů. Svazy už v pondělí kvůli balíčku vyhlásily stávkovou pohotovost.

Česko hospodaří v posledních letech každý rok se stomiliardovými schodky. Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to pak mělo být celkem 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Nulovou daň má mít ale dál tiché víno.

Podle vedení odborové konfederace návrhy míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Předáci zmínili snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, obnovení nemocenských odvodů u zaměstnanců či zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. V chystaných změnách penzí nesouhlasí třeba s dalším zvyšováním důchodového věku nad 65 let či se snižováním nových penzí. Požadují také dřívější důchod pro náročné profese bez krácení pobírané částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

(ČMKOS) - přestaňte už mluvit a diskutovat !!!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 16.05.2023 6:50:51
A konejte :: GENERÁLNÍ STÁVKA je jediné řešení !!! Nic jiného na ty dvě tlupy slepenců neplatí i na jejího guru - nejmenovaného překovaného soudruha generála z ČSLA !!!!!!!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…