Jděte pryč z Ruska, když proti němu vaše země zavádí sankce. Ano, toto může postihnout jisté firmy. Návrh leží ve Státní dumě

30.07.2014 16:41

Podle informací deníku Izvestija chystá skupina poslanců vládní strany Jednotné Rusko odvetný zákon, který zavede do ruského zákonodárství právní pojem „země-agresor", který bude označovat „stát, který zavádí sankce vůči Ruské federaci, občanům RF a vůči ruským právnickým osobám". Změny budou zaneseny hned do několika už existujících právních norem.

Jděte pryč z Ruska, když proti němu vaše země zavádí sankce. Ano, toto může postihnout jisté firmy. Návrh leží ve Státní dumě
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Navrhovateli zákona jsou poslanci za Jednotné Rusko Jevgenij Fedorov, Anton Romanov a skupina poslanců z parlamentní skupiny Poslanecká suverenita.

Dokument počítá s tím, že zahraničním právnickým i fyzickým osobám zaregistrovaným v „agresorské zemi" a také ruským právnickým osobám afilovaným nebo závislým na zahraničních osobách bude zakázáno na teritoriu Ruska poskytovat auditorskou činnost, právní i konzultační služby.

Podle Fedorova si „vláda vyhrazuje právo zavést ohraničení pro práci konzultačních a auditorských společností ze seznamu zemí, které jsou agresory" a dále se domnívá, že do seznamu se určitě dostane šest největších amerických auditorských firem působících v Rusku (Delloitte, KPMT, Ernst and Young, PriceWaterhouseCoopers, Boston Consulting Group a MacKenzie).

Pro noviny Pravda.ru  (http://www.pravda.ru/economics/rules/laws/30-07-2014/1218880-game-0/) Fedorov konstatoval, že zákon se týká konsultačních firem proto, že „tyto firmy jsou mozky. Oni formulují pozice o tom, co se má v Rusko konkrétně dělat podle odvětví. Co má kdo dělat,  kam se mají dát peníze a kam nikoliv. A to je politika. To znamená, že to jsou účastníci politického procesu, státního ústrojí nebo investičního procesu. Protože je pozice USA a jejich spojenců zaměřená na zhoršení života v Rusku, bude to znamenat, že tyto společnosti se budou snažit o zhoršení našeho života. A my si toho všímáme".

Celý článek ZDE

Izvěstija uvedl také názor ředitele Ústavu problémů globalizace Michaila Děnigina o tom, že každá korporace má tendenci zastávat pozice země původu a podotkl k tomu, že především v USA je politické prostředí propojené s byznysem. Mnoho vysoce postavených CEO a dalších často například končí ve státní správě či politice, a naopak. Ekonom Nikita Kričevskyj k tomu dodal, že kontrakty s těmito zahraničními firmami by Rusko v době sankcí podporovalo ekonomiky jiných zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…