Jdi domů, Zemane, čeká tě Ivana. KSČ jsou vrazi. Byli jsme u toho, když v Nymburku čekali na Zemana jeho odpůrci

21.04.2018 13:36

REPORTÁŽ Sjezd KSČM v Nymburku a zejména účast prezidenta Miloše Zemana vyvolaly mezi zhruba dvěma stovkami lidí takové rozhořčení, že jej považovali za nutné hlavě státu sdělit přímo. Pod organizačním patronátem aktivisty Jana Cempera dorazili vybaveni transparenty i některými skutečně kuriózními rekvizitami a na prezidenta při odjezdu křičeli, ať už se nevrací.

Jdi domů, Zemane, čeká tě Ivana. KSČ jsou vrazi. Byli jsme u toho, když v Nymburku čekali na Zemana jeho odpůrci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protesty proti Miloši Zemanovi a KSČM v Nymburku

Kolem budovy, kde se v Nymburku sjezd koná, se shromáždilo 200 až 250 protizemanovských aktivistů. Nejviditelnější byli zástupci Pražského majdanu v čele s Tomaszem Peszynskim, rovněž častý host protizemanovských akcí Otakar van Gemund a demonstranty aktivně usměrňoval a řídil také Jan Cemper. Tento aktivista současně střeží pravdomluvnost českých médií jako šéfredaktor serveru Manipulátoři.cz.

Mezi účastníky byli vidět také aktivisté z neziskové organizace Pulse of Europe. Ta vznikla v roce 2016 „v reakci  na vzestup nacionalismu a populismu v Evropě“. Jejím cílem je „aktivní a  otevřené přihlášení ke společné evropské  identitě“. Její česká odbočka se sama nazývá jako „koordinační platforma pro české Evropany“ a za cíl má mimo jiné prosazení plné integrace Česka do klíčových programů EU.

 

Kritici prezidenta Zemana a KSČM byli bohatě vybaveni transparenty a rovněž přivezli do Nymburku masky dvou pionýrek nebo příslušníka SNB s bílou přilbou. Vedle tradičních rekvizit antizemanovského tábora, jako jsou vlajka EU nebo červené trenýrky, tentokrát rozšířil vybavení zejména pojízdný traktor, ozdobený čtyřverším „Třešně ani šeříky, mí přátelé drazí, nic nezmění na faktu, že KSČ jsou vrazi“.

V průvodu bylo možné vidět například i maminku s kočárkem, přes který byla přehozena velká cedule „STOP“ s textem „Zastavme Mildu všemi prostředky“.

Červená šestihranná značka „STOP“ byla vůbec na transparentech oblíbeným motivem. Byla vidět například ve variacích „Stop totalitě“. Doplněno to bylo transparenty s hesly kalibru „Hanba“ nebo „Ústava není toaletní papír“. Na prezidenta se přímo obracela hesla „Miloši, vzdej to, jsi ostuda ČR“, nebo „Objímej stromy, ne komunisty“.

Sovětskou invazi z roku 1968 měl připomenout transparent „Jdi domů Zemane, čeká tě Ivana“.

Kulturní dům v Nymburku, kde se sjezd KSČM koná, má dva východy. Aktivisté od počátku obsadili oba, aby prezidentovi mohli od plic říci, co si o něm myslí. Když prezident odjížděl, seběhlo se kolem jeho vozu všech 200 až 250 demonstrantů a atmosféra byla celkem vypjatá, ozývalo se burácení „hanba“.

Když prezident odjížděl, křičeli za ním demonstranti „Už se nikdy nevracej“.

Předtím na sjezdu prezident s šibalským úsměvem oslovil komunisty „milé soudružky a milí soudruzi“, načež dodal, že se jedná o sociálnědemokratický pozdrav. Ve svém projevu prošel historii české levice za celé dvacáté století, zejména připomněl, že když se od sociální demokracie odštěpila KSČ a levice se rozdělila, vedlo to k nástupu pravicových agrárníků.

Komunistům pak vyčetl, že Únor 1948 byl ve skutečnosti porážkou levice, vzkázal jim, že popravy Heliodora Píky, Milady Horákové i Rudolfa Slánského byly zločiny a měli by si to konečně přiznat, a přes rok 1968 a úpadek intelektuálních kvalit vedení za normalizace se dostal až k dnešku.

Nakonec KSČM vyzval k „pokání“ za historická provinění. Bez tohoto pokání podle něj není možný návrat k normální existenci.

Ani poté se však demonstranti nerozešli, Jan Cemper je vyzval k pokračování v protestech až do odpoledne. Jan Cemper se v tu chvíli stal jednoznačným lídrem celé akce. Když byl kolemjdoucím dotázán, kdo ho platí, odpověděl posměšně, že „Soros“.

Jan Cemper pak hovořil i se zpravodajem ParlamentníchListů.cz a objasnil, že je svolavatelem akce. „Chtěli jsme upozornit na to, že prezident republiky přijel na sjezd extremistické strany, která se neodstřihla od minulosti. Popírají zločiny Stalina a Gottwalda, dodnes vnímají rok 1968 jako osvobození,“ vysvětlil.

Cemper byl s účastí přibližně dvou set lidí dopoledne spokojen. Na odpolední pokračování, které už se bude zaměřovat pouze na sjezdující KSČM, očekává příjezd dalších účastníků poledním vlakem, takže odhaduje, že účast bude zhruba 500 lidí.

Organizáoři nachystali alegorický průvod městem. „Přijedou žigulíky, ale třeba i alegorické vozy, které budou připomínat První máj,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz organizátor.

Dorazit mají i některé významné osobnosti v čele s prezidentskými kandidáty Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem, kteří by během odpoledne měli v Nymburku vystoupit. Večer pak vše zakončí koncert, na kterém má vystupovat například zpěvák Quido Czerny, proslavený písní „Ruský šváb“, nebo Ziggy Horváth.

Paralelně s touto akcí probíhá v parku u nymburského kulturního domu i připomínka komunistických zločinů, organizovaná společností Paměť národa. Ta do Nymburka přivezla čtyři panely, představující příběhy obětí komunismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…