Je Greta v Maďarsku na černé listině? Newsroom ČT šílí nad skandálem

02.03.2020 22:13

Redaktoři maďarských státních médií podle uniklých e-mailů, které získal server Politico, potřebují povolení svých nadřízených, aby mohli psát o tématech týkajících se aktivistky Grety Thunbergové, terorismu v Evropě, migrace, voleb ve státech Evropské unie či církve. Deník Népszava také tvrdí, že zprávy organizací Human Rights Watch a Amnesty International pak nemají maďarští státní novináři publikovat vůbec.

Je Greta v Maďarsku na černé listině? Newsroom ČT šílí nad skandálem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V zemi vládne se stranou Fidesz - Maďarská občanská unie kontroverzní premiér Viktor Orbán

Anketa

Jste spokojeni s výsledky parlamentních voleb na Slovensku?

13%
21%
hlasovalo: 6017 lidí
Redaktoři ve státních médiích v Maďarsku podle materiálů serveru Politico obdrželi seznam některých citlivých témat, u nichž se vyžaduje, aby návrhy příspěvků posílali ke schválení svými nadřízenými. Vyplývá to z informací z uniklé e-mailové konverzace. Ta pochází od vedoucích redaktorů, kteří pracují pro organizaci odpovědnou za státní média, jako je státní zpravodajská agentura MTI a více televizních a rozhlasových stanic.

Seznam politických otázek vyžadujících zvláštní souhlas před zveřejněním má zahrnovat „migraci, terorismus v Evropě, Brusel, církevní záležitosti“ a parlamentní, prezidentské a komunální volby v „EU+“, tj. v kategorii zahrnující evropské a některé sousední země. Pod e-mailem obsahujícím tuto informaci z října minulého roku je podepsán šéfredaktor Sándor Végh.

Další z šéfredaktorů, Sándor Ráthy, rozesílal informace o aktivistce Gretě Thunbergové. Ty se měly týkat období její cesty lodí do USA, o němž následně státní média nereferovala.

Deník Népszava doplnil, že byl dokonce vydán výslovný příkaz, který zamezil zaměstnancům státních médií jakékoli zmínky o organizacích Amnesty International a Human Rights Watch. „Byl jsem informován (vedoucím zahraničního oddělení státní televize Magyar Televízió) Balázsem Bendem, ať nepublikujeme materiály Human Rights Watch a Amnesty International,“ napsal v listopadu editor Tamás Pintér.

V té době zrovna maďarská pobočka Amnesty International pořádala demonstraci proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi během jeho návštěvy Maďarska. A Human Rights Watch šířila video, jež zachycovalo údajně nezákonné zacházení s migranty.  

Kvůli možnému „nerespektování společných hodnot“ podle 7. článku unijní smlouvy již několik měsíců vede Evropská unie s Maďarskem řízení. Maďarské vláda však odmítá, že by nějak pochybila, a její zástupci to svým kolegům z dalších unijních zemí opakují při každém slyšení, které postup podle článku 7 předpokládá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…