Je demise Staňka skutečně jistá? V ČSSD mají strach z dalšího kroku Zemana

17.05.2019 8:56

I když ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) avizoval, že podá demisi koncem května, objevují se ze strany špiček sociální demokracie obavy, aby ve výměně nenastala komplikace. Za tou by mohl stát prezident Miloš Zeman, pokud by se rozhodl Staňkovu demisi nepřijmout a ve funkci jej podržet. Došlo by tak k završení možné dohody, o které MF DNES informovala již v lednu.

Je demise Staňka skutečně jistá? V ČSSD mají strach z dalšího kroku Zemana
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Jedná se o údajnou dohodu, podle které měl Staněk odvolat ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Zeman mu na oplátku zajistit svoji politickou podporu. Staněk tak učinil a nyní by podle dohody měl být na řadě Zeman, který sám dobře ví, že Staněk ministerské křeslo opustit nechtěl. Demisi podle deníku oznámil jenom proto, že ho k tomu přemluvil předseda ČSSD Jan Hamáček, což sám Staněk také napsal na svém twitterovém účtu.

Staněk prý variantu „záchrana z Hradu“ i sám nepřímo připustil v rozhovoru, který deníku poskytl ve středu večer, jen několik hodin poté, co oznámil, že odejde. „Je na panu prezidentovi, jak se k tomu postaví. Povinností člena vlády je vládnout,“ prohlásil mnohoznačně Staněk.

Někteří lidé ze Staňkova okolí uvedli, že na podporu prezidenta spoléhá. Pod podmínkou zachování anonymity jeden z nich deníku ve čtvrtek řekl svůj názor, že „Staněk by chtěl svoji práci dokončit, i kdyby po něm třeba házeli vajíčka“.

Předseda ČSSD Hamáček podle svých slov ale žádný nečekaný zvrat neočekává. „S panem prezidentem budu mluvit ve čtvrtek 23. května a nehodlám živit jakékoli spekulace. Beru to tak, že pan ministr skončí,“ řekl jasně. Předseda ČSSD podle některých prý spoléhá i na to, že má silnější karty než duo Staněk–Zeman. 

V případě, že by prezident demisi nepřijal, může prý ČSSD navrhnout premiérovi Staňkovo odvolání. Pak stačí, aby premiér návrh k odvolání doručil na Hrad a prezident by ho podle Ústavy měl přijmout. Kromě toho Staňka k položení funkce přiměl podle informací deníku příslib, že se o něho strana „postará“. Je proto prý jasné, že na tuto vyhlídku by mohl v případě rebelie zapomenout. Což opět hraje pro Hamáčka. 

Pravdou je, že Staněk byl vždy k vedení ČSSD loajální, podle zdroje MF DNES však vnímá donucení k demisi od vlastní strany jako podraz. „Prezidenta chápe jako vyšší instanci, než je ČSSD. A pokud by dostal druhou šanci, nejspíš by ji využil. Že už by si v ČSSD neškrtl, je sice zřejmé, ale zase by měl podporu prezidenta, což moc lidí nemá,“ sdělil zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…