Je jasné, co se mění. Co chce Putin. Změna velení naznačila

11.04.2022 12:04 | Glosa

Ivan Jakubovskij. To byl vrchní velitel invaze do Československa, jehož jméno znají pamětníci srpna 1968. A právě o něm a o tom, zda ruská válka má svého Jakubovského, píše v Lidových novinách Zbyněk Petráček.

Je jasné, co se mění. Co chce Putin. Změna velení naznačila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84651 lidí

„Každá velká vojenská akce, invaze nebo válečné tažení musí mít svého vrchního velitele, který razí strategii a koordinuje její naplňování, ale též nese odpovědnost za neúspěchy, průšvihy ba zločiny. V tomto smyslu je s podivem, že ačkoliv ruská válka na Ukrajině pokračuje už měsíc a půl, její vrchní velitel byl v Moskvě jmenován až teď. Podle důvěryhodných západních zdrojů jím má být generál Alexandr Dvornikov, bývalý vrchní velitel ruských vojsk v Sýrii,“ píše Petráček s tím, že Moskva jeho jmenování však veřejně nepotvrdila. 

„Snad i proto, že pak by její „speciální vojenská operace“ vypadala opravdu jako válka, a to se nesmí pod trestem říkat,“ dodává Petráček. A rozebírá mimo jiné hlavní důvod generálova jmenování.

„Hlavním důvodem jeho jmenování je podle informovaných zdrojů potřeba koordinace mezi různými velitelstvími. Na tom dost je, jak svědčí pohled na mapu frontových linií. Ruská armáda teď zlomila hůl nad plány dobytí Kyjeva a chce získat hmatatelný, na mapě názorný úspěch na východě a jihu – například obsadit celý Donbas a k tomu celé mořské pobřeží až k… To se teprve uvidí,“ zmínil Petráček a rozebral zkušenosti generála Dvornikova z druhé války v Čečensku a ze Sýrie coby vrchního velitele ruských jednotek.

„Hlavním cílem nasazení v Sýrii bylo udržet její celistvost. Hlavním cílem invaze na Ukrajinu je tento stát pokořit, rozvrátit, rozdrobit. Vypadá to tak, že Moskva může zaznamenat územní zisky na Donbasu a na mořském pobřeží. Ale představa, že generál Dvornikov získá titul hrdina Ukrajiny po vzoru maršála Jakubovského u nás, je z říše fantazie,“ zakončil Petráček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…