Je jedno, zda je to pravda. Bidenův syn: Válečnice z USA pod tlakem selhala

07.04.2022 11:14 | Ze sítí

Proslavená novinářka Anne Applebaumová, opěvovaná v Česku těmi, kdo nejvíce varují před Putinem, se zúčastnila konference o dezinformacích a erozi demokracie. Z publika se ozvala otázka, co si myslí o zprávách o notebooku prezidentova syna Huntera Bidena. A dotyčná odpověděla, že jí obchodní styky prezidentova syna nezajímají, problém prý není v tom, že by se jednalo o dezinformaci. Pořadatel pak raději otázky z publika ukončil. Ale na sociálních sítích pak přišlo připomenutí, jak se Applebaumová zajímala o prezidentovy děti, když ještě v Bílém domě seděl Donald Trump.

Je jedno, zda je to pravda. Bidenův syn: Válečnice z USA pod tlakem selhala
Foto: Repro Twitter
Popisek: Novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Již dva americké deníky potvrdily, že minimálně část obsahu notebooku syna amerického prezidenta Bidena je pravý. Přitom v roce 2020 se média nakloněná demokratům odmítala obsahem notebooku zabývat, bývalí zpravodajci se dušovali, že se jedná o ruskou dezinformaci, a jak Twitter, tak Facebook zakazovaly sdílení článků deníku New York Post, který se obsahem notebooku zabýval a dokonce deníku a jeho pracovníkům kvůli tomu obstavily účet.

S otázkou na Hunterův notebook byla nedávno konfrontována známá novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová. Applebaumová se věnuje zejména problematice postsovětského prostoru, její knihu doporučoval například Petr Pithart, rozhovor s ní vedl svého času i Ondřej Kundra z Respektu. Ještě před invazí na Ukrajinu Applebaumová ve svém textu tvrdila, že Putin hrozí invazí, aby „selhala demokracie – a nejen v této zemi“. Také se vyslovila pro konfiskaci majetku ruských oligarchů. Jejím manželem je bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Nedávno se zúčastnila konference pořádané Chicagskou univerzitou „Dezinformace a eroze demokracie“. Kde dostala od editora studentského listu Chicago Thinker Daniela Schmidta otázku na Bidenův notebook. Schmidt připomenul, že v roce 2020 Applebaumová napsala, že „Ti, kdo žijí mimo bublinu Fox News, se samozřejmě nepotřebují dozvídat o věcech Huntera Bidena.“ Pak podotkl, že podle pozdějšího průzkumu by se 16 % voličů Joea Bidena rozhodlo jinak, pokud by o obsahu Hunterova notebooku věděli. Zeptal se Applebaumové, zda média postupovala správně, když okamžitě tento příběh vyhodnotila jako ruskou dezinformaci, a zda by se z toho dalo vzít nějaké ponaučení ohledně toho, co se označí za dezinformaci.

„Můj problém s notebookem Huntera Bidena je, že je naprosto irelevantní. Nejde o to, jestli je to dezinformace. Nemyslím si, že obchodní vztahy Huntera Bidena by měly mít co do činění s tím, kdo je prezidentem Spojených států. Neshledávám to zajímavým. To by byl můj problém ohledně toho, že je z toho novinářská senzace,“ odpovídala Applebaumová. V e-mailech uložených v notebooku jsou mimo jiné i e-maily od Vadima Požarského, bývalého poradce správní rady ukrajinské energetické firmy Burisma, který Hunteru Bidenovi děkoval za zprostředkování setkání s Bidenem starším. Hunter Biden ve správní radě Bursimy seděl pět let.

Po Applebaumové promluvil David Axelrod, bývalý vedoucí kampaně a poradce Barracka Obamy, který Schmidta ujistil, že o tomto tématu se bude mluvit v zítřejším panelové diskusi. „A myslím, že nám došel čas,“ dodal a ukončil otázky diváků na Applebaumovou.

Sám Schmidt si do Applebaumové rýpl: „Anna Applebaumová, o které si máme myslet, že je uznávaná a pronikavě inteligentní novinářka, nedokáže odpovědět ani na jednoduchou otázku univerzitního prváka. A David Axelrod pak rychle ukončí diskusi.“

Po tom, co se Applebaumová přiznala, že ji notebook prezidentova syna, a tedy i podezření ze střetu zájmů nezajímá, si americký aktivista Jack Posobiec dal tu práci a vyhledal, jak moc se Applebaumová zajímala o potenciální střet zájmů u předchozího prezidenta Trumpa.

Například v říjnu 2019 Applebaumovou už unavovaly řeči, jak je Ukrajina prolezlá korupcí. „Víte, jaká země je prolezlá korupcí? Spojené státy. Máme prezidenta, který Bílý dům využívá, aby si vydělal, a prezidentovy děti používají otcovu prestiž, aby si vydělaly,“ stěžovala si novinářka.

Kromě prezidentových dětí zajímal Applebaumovou i zeť bývalého prezidenta, Jared Kushner, který byl Trumpovým poradcem, ale také byznysmenem a investorem. Kushner je manžel Trumpovy dcery Ivanky. Prohlásila, že kvůli schůzkám s předáky bank by měl „být co nejdál od Bílého domu“.

A stěžovala si také, že ve víkendovém magazínu Financial Times vyšel pochvalný článek o Ivance Trumpové „bez jakéhokoliv prošetření jejího střetu zájmů“. Jinými slovy, Applebaumovou střet zájmů zajímá, ale záleží na tom, kdo je prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…