Je jedno, zda je to pravda. Bidenův syn: Válečnice z USA pod tlakem selhala

07.04.2022 11:14 | Ze sítí

Proslavená novinářka Anne Applebaumová, opěvovaná v Česku těmi, kdo nejvíce varují před Putinem, se zúčastnila konference o dezinformacích a erozi demokracie. Z publika se ozvala otázka, co si myslí o zprávách o notebooku prezidentova syna Huntera Bidena. A dotyčná odpověděla, že jí obchodní styky prezidentova syna nezajímají, problém prý není v tom, že by se jednalo o dezinformaci. Pořadatel pak raději otázky z publika ukončil. Ale na sociálních sítích pak přišlo připomenutí, jak se Applebaumová zajímala o prezidentovy děti, když ještě v Bílém domě seděl Donald Trump.

Je jedno, zda je to pravda. Bidenův syn: Válečnice z USA pod tlakem selhala
Foto: Repro Twitter
Popisek: Novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová

Již dva americké deníky potvrdily, že minimálně část obsahu notebooku syna amerického prezidenta Bidena je pravý. Přitom v roce 2020 se média nakloněná demokratům odmítala obsahem notebooku zabývat, bývalí zpravodajci se dušovali, že se jedná o ruskou dezinformaci, a jak Twitter, tak Facebook zakazovaly sdílení článků deníku New York Post, který se obsahem notebooku zabýval a dokonce deníku a jeho pracovníkům kvůli tomu obstavily účet.

S otázkou na Hunterův notebook byla nedávno konfrontována známá novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová. Applebaumová se věnuje zejména problematice postsovětského prostoru, její knihu doporučoval například Petr Pithart, rozhovor s ní vedl svého času i Ondřej Kundra z Respektu. Ještě před invazí na Ukrajinu Applebaumová ve svém textu tvrdila, že Putin hrozí invazí, aby „selhala demokracie – a nejen v této zemi“. Také se vyslovila pro konfiskaci majetku ruských oligarchů. Jejím manželem je bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Nedávno se zúčastnila konference pořádané Chicagskou univerzitou „Dezinformace a eroze demokracie“. Kde dostala od editora studentského listu Chicago Thinker Daniela Schmidta otázku na Bidenův notebook. Schmidt připomenul, že v roce 2020 Applebaumová napsala, že „Ti, kdo žijí mimo bublinu Fox News, se samozřejmě nepotřebují dozvídat o věcech Huntera Bidena.“ Pak podotkl, že podle pozdějšího průzkumu by se 16 % voličů Joea Bidena rozhodlo jinak, pokud by o obsahu Hunterova notebooku věděli. Zeptal se Applebaumové, zda média postupovala správně, když okamžitě tento příběh vyhodnotila jako ruskou dezinformaci, a zda by se z toho dalo vzít nějaké ponaučení ohledně toho, co se označí za dezinformaci.

„Můj problém s notebookem Huntera Bidena je, že je naprosto irelevantní. Nejde o to, jestli je to dezinformace. Nemyslím si, že obchodní vztahy Huntera Bidena by měly mít co do činění s tím, kdo je prezidentem Spojených států. Neshledávám to zajímavým. To by byl můj problém ohledně toho, že je z toho novinářská senzace,“ odpovídala Applebaumová. V e-mailech uložených v notebooku jsou mimo jiné i e-maily od Vadima Požarského, bývalého poradce správní rady ukrajinské energetické firmy Burisma, který Hunteru Bidenovi děkoval za zprostředkování setkání s Bidenem starším. Hunter Biden ve správní radě Bursimy seděl pět let.

Po Applebaumové promluvil David Axelrod, bývalý vedoucí kampaně a poradce Barracka Obamy, který Schmidta ujistil, že o tomto tématu se bude mluvit v zítřejším panelové diskusi. „A myslím, že nám došel čas,“ dodal a ukončil otázky diváků na Applebaumovou.

Sám Schmidt si do Applebaumové rýpl: „Anna Applebaumová, o které si máme myslet, že je uznávaná a pronikavě inteligentní novinářka, nedokáže odpovědět ani na jednoduchou otázku univerzitního prváka. A David Axelrod pak rychle ukončí diskusi.“

Po tom, co se Applebaumová přiznala, že ji notebook prezidentova syna, a tedy i podezření ze střetu zájmů nezajímá, si americký aktivista Jack Posobiec dal tu práci a vyhledal, jak moc se Applebaumová zajímala o potenciální střet zájmů u předchozího prezidenta Trumpa.

Například v říjnu 2019 Applebaumovou už unavovaly řeči, jak je Ukrajina prolezlá korupcí. „Víte, jaká země je prolezlá korupcí? Spojené státy. Máme prezidenta, který Bílý dům využívá, aby si vydělal, a prezidentovy děti používají otcovu prestiž, aby si vydělaly,“ stěžovala si novinářka.

Kromě prezidentových dětí zajímal Applebaumovou i zeť bývalého prezidenta, Jared Kushner, který byl Trumpovým poradcem, ale také byznysmenem a investorem. Kushner je manžel Trumpovy dcery Ivanky. Prohlásila, že kvůli schůzkám s předáky bank by měl „být co nejdál od Bílého domu“.

A stěžovala si také, že ve víkendovém magazínu Financial Times vyšel pochvalný článek o Ivance Trumpové „bez jakéhokoliv prošetření jejího střetu zájmů“. Jinými slovy, Applebaumovou střet zájmů zajímá, ale záleží na tom, kdo je prezident.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…