Je pátek, bude stávka za klima. Minutu před dvanáctou, je to symbol, vysvětlují aktivisté

24.09.2021 8:54

Letošní sněmovní volby jsou hlavně o klimatu, říká Kateřina Bělíčková, šéfka české části hnutí Fridays for Future, které pořádá školní stávky pro klima. „Nová vláda rozhodne o zásadních věcech, které se při řešení klimatických změn budou dít,“ uvedla pro iDNES. Po letních prázdninách tak dnes studenti opět vyrážejí do ulic a jejich tématem jsou právě nadcházející parlamentní volby.

Je pátek, bude stávka za klima. Minutu před dvanáctou, je to symbol, vysvětlují aktivisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští studenti se přidali k celosvětovému protestnímu týdnu za ochranu klimatu, ve kterém chtějí představit seznam konkrétní požadavků, jež hodlají prosazovat

Studentská stávka za klima začne v pátek symbolicky v 11.59. „Začínáme v 11.59, abychom dali najevo, že vnímáme poslední minutu na to, abychom klimatickou krizi začali řešit,“ přiblížila Bělíčková.

Následovat bude přibližně 40 minut různých projevů. Vystoupí zde například Benjamin Roll z Milionu chvilek pro demokracii, Anna Kárníková z Hnutí DUHA, Anna Kšírová z Doctors for Future, písničkář Tomáš Klus nebo bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Akci zakončí hodinový průvod Prahou, který skončí na Malostranském náměstí.

Původní zdroj ZDE

Právě říjnové parlamentní volby jsou podle Bělíčkové zásadním momentem pro řešení klimatické krize. „Teď moc nemáme na výběr. Ať chceme, nebo ne, tyto volby jsou o klimatu. Nová vláda bude rozhodovat o zásadních věcech, které se při řešení klimatických změn budou dít.

A jediné, co nám zbývá, je důvěru do nich vložit. Stále je ale budeme muset hlídat a jako studenti a studentky dávat najevo, že to není věc, kterou jsme si vymysleli, ale na které se shodují vědci a většinová společnost,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…