Je to hnusné, shodli se politici po žertovném telefonátu Klausovi. Jen Kubera se smál

31.01.2013 19:46

Moderátor slovenského Rádia Expres si „vystřelil“ z prezidenta Václava Klause, když mu jako fiktivní slovenský prezident nabízel ve své domovině azyl. Podle některých politiků je takové počínání odsouzeníhodné.

Je to hnusné, shodli se politici po žertovném telefonátu Klausovi. Jen Kubera se smál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Moderátor Andrej Wallner volal českému prezidentovi Václavu Klausovi a vydával se za slovenskou hlavu státu Ivana Gašparoviče. Během telefonátu Klausovi nabídl azyl v Limbachu, obci nedaleko Bratislavy, v souvislosti s prezidentskými volbami, před kterými Klaus v bonmotu mluvil o emigraci. Když odhalil, že ve skutečnosti jen předstíral Gašparovičův hlas, Klaus se rozzlobil. "Vy si ze mě děláte legraci?! Že se nestydíte! Že se nestydíte!" reagoval.

Následně slovenský moderátor vyjádřil překvapení nad takovou reakcí. Jak uvedl v českých médiích, nechtěl prý Klause nijak naštvat či urazit. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je ale takové počínání leda hnusné.

„Oni si myslí, jak je hrozně vtipné vydávat se za někoho jiného,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Přitom je to podle jeho slov odsouzeníhodné jednání. Upozornil i na to, že nejde o první případ „přetvařování se“ v rádiu, které se týkalo známé osobnosti.

Loni v prosinci totiž dva australští moderátoři volali do londýnské nemocnice, aby zjistili stav britské vévodkyně Kate – vydávali se při tom za samotnou královnu Alžbětu II. Sestra, která je tehdy přepojila na kolegyni a umožnila jim tak zjistit choulostivé údaje manželky britského prince, ale posléze spáchala sebevraždu.

Na tuto události upozorňuje i poslanec Boris Šťastný. „Já tyhle vtípky rádií nemám moc rád,“ připustil také. „To médium se snaží získat víc peněz. Teď chtěli vydělat na českém prezidentovi,“ vysvětluje počínání rozhlasu jako čistě komerční.

Nedával by to ale za vinu spojovatelům, kteří rozhovor mezi Klausem a moderátorem umožnili. „Nemyslím, že je to o nějaké ochraně. Když tam volá někdo, kdo se představí jako kancléř slovenského prezidenta…“ dodal.

S tím souhlasí i poslanec Benda. Jednoduše šlo o lidskou chybu, které se ale nedá zamezit nějakým větším zabezpečením prezidenta. Nad tím se přitom podivuje sám moderátor. "Možná to poukazuje na to, že nejvyšší ústavní činitelé by měli být lépe chránění i při telefonické komunikaci. Nečekal jsem, že to vyjde,“ řekl serveru iDnes.cz.

Senátor Jaroslav Kubera by to neviděl tak černě – spojovatelka za to podle něj nemůže. Upozornil ale také na nebezpečí, které v souvislosti s těmito telefonáty hrozí. „Ale tady to nehrozilo. Václav Klaus to dlouho baštil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz a dodal, že moderátor Gašparoviče skutečně výborně napodobil.

„Telefonem se nešíří ani smrad, ani se telefonem nezabije. Leda, že to s někým šlehne, ale u Václava Klause to nehrozí,“ ujišťoval v žertu, že prezident nebyl v nebezpečí. Očividně je však možné propojit telefonicky prezidenta téměř s kýmkoliv. „Překvapilo mě to, já sám se mu občas nemůžu dovolat,“ uzavřel Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…