Je to nehoráznost! Mluvčí Českého rozhlasu se drsně pustil do obránců Petra Fischera

19.12.2018 20:47

Odchod šéfredaktora stanice Český rozhlas Vltava Petra Fischera provázejí velké rozpory. Jeho pro některé podivný konec donutil desítky lidí projevit svůj nesouhlas. Mluvčí ČRo Jiří Hošna se pro Newsroom ČT24 vyjádřil k protestům a kritice proti vedení Českého rozhlasu. Rozhlasová rada již navíc našla osobu, která Fischera na jeden měsíc od ledna nahradí, je jí Ivana Hálková, která ve stanici Vltava působí od roku 2004.

Je to nehoráznost! Mluvčí Českého rozhlasu se drsně pustil do obránců Petra Fischera
Foto: screen: FCB
Popisek: Petr Fischer

„Domnívám se, že Petr Fischer a také autoři petice celou tuto věc zcela záměrně politizují,“ řekl jasně v úvodu Hošna a dodal, že pokud se někdo odvažuje srovnávat situaci před rokem 1989 s tou současnou, tak se to nezdráhá označit za nehoráznost. „Myslím si, že takový člověk v životě vysílání Českého rozhlasu neslyšel,“ dodal mluvčí ČRo.

Rozhlasovou stanici Českého rozhlasu Vltava tak od 1. ledna dočasně povede nynější vedoucí podpory programu Vltavy Ivana Hálková. Současnému šéfredaktorovi Vltavy Petru Fischerovi smlouva končí k 31. prosinci a vedení rozhlasu mu ji neprodlouží. Na dnešním jednání Rady Českého rozhlasu v Hradci Králové to řekl generální ředitel rozhlasu René Zavoral.

Rada k případu Fischerova konce v čele stanice žádné stanovisko nezaujala. Informaci Zavorala o personálních změnách radní vzali na vědomí. Předsedkyně rady Hana Dohnálková konstatovala, že personální věci jsou plně v kompetenci generálního ředitele a rada do nich nemůže zasahovat. Uvedla, že rada stanici Vltava stejně jako jiné stanice sleduje a že si nechala na její produkci zpracovat i odborný posudek. Do konce týdne ho rada zveřejní.

Zavoral na zasedání rady uvedl, že důvodem, proč nebyla Fischerovi prodloužena smlouva, je nesplnění zadaných úkolů a ztráta důvěry. Za důležité kritérium označil stagnující poslechovost stanice. „Poslechovost 48 000 lidí u stanice se stomilionovým rozpočtem je málo,“ řekl. Kauza ho podle jeho slov vystavila mediálnímu lynči. „Vytváří se atmosféra, že Vltavu rušíme. Stanice Vltava bude ale dál naplňovat veřejnou službu a bude dál součástí nabídky ČRo,“ uvedl Zavoral.

Slovo na zasedání rady dostal i Fischer. K poslechovosti řekl, že to je věc interního dohadování a debaty, která se bohužel nekonala. „I s čísly se dá pracovat různým způsobem,“ řekl Fischer. Zdůraznil, že hlavní úkol, a to připravit nové vysílací schéma, splnil. Současná veřejná debata o stanici je podle něj důkazem, že stanice má své věrné posluchače a je o ni zájem. Na závěr Fischer Zavoralovi a dalším lidem z rozhlasu poděkoval za to, že dostal šanci Vltavu změnit.

Z radních se k tématu vyjádřil pouze Vítězslav Jandák. „Vůbec nejde o Fischera. Jde o to, najít manažera, který tu stanici zvedne. Možná se bude hledat dál,“ řekl.

Nového šéfredaktora Vltavy vedení rozhlasu vybere v interním výběrovém řízení. Zájemci o tuto pozici, kteří musejí být zaměstnanci rozhlasu, se mohou hlásit do 7. ledna. Nový šéfredaktor by měl nastoupit od začátku února 2019.

Třiapadesátiletá Hálková bude v čele stanice podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny řešit pouze provozní věci, do programových záležitostí zasahovat nebude. Hálková pracuje v Českém rozhlase 26 let, nastoupila v roce 1992 do hudební redakce pro děti a mládež. Na stanici Vltava působí od roku 2004, vedoucí podpory programu Vltavy je od roku 2013.

Za Fischerovo setrvání v čele Vltavy se v otevřeném dopise řediteli rozhlasu „Za otevřenou Vltavu“ postavila více než tisícovka umělců, vysokoškolských pedagogů, některých politiků a dalších lidí. Fischer podle signatářů odstartoval proměnu Vltavy v jednu z nejprestižnějších kulturních a uměleckých platforem v Česku. Podle prohlášení vedení českého PEN klubu má celá záležitost „silný nádech osobní msty a pokusu o ujařmení svobody slova“.

Zhruba třicet až čtyřicet Fischerových podporovatelů dnes uspořádalo před hradeckou budovou rozhlasu před zasedáním rady protest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…