Je to o lidech, Čunku, ne o barácích. Až nebude na platy, nebudou ti tam chtít dělat. Předseda Soukromníků na Zlínsku zhodnotil dění kolem projektu hejtmanovy nové nemocnice

13.02.2020 17:18

Zastupitel Zlínského kraje a předseda Strany soukromníků ČR na Zlínsku Michal Dvouletý zhodnotil záměry hejtmana Jiřího Čunka týkající se zdravotnictví na Zlínsku. Záměry hejtmana Čunka zbudovat novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích a přesunout do ní zařízení a personál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně podle něj hrozí „ekonomickým kolapsem“.

Je to o lidech, Čunku, ne o barácích. Až nebude na platy, nebudou ti tam chtít dělat. Předseda Soukromníků na Zlínsku zhodnotil dění kolem projektu hejtmanovy nové nemocnice
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Ani přes výzvu ze strany Ministerstva vnitra, aby Zlínský kraj nechal o projektu za osm miliard hlasovat znovu, se hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) plánů na novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích nevzdává. V reálu již promýšlí varianty, jak využít prázdný areál současné Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, jejíž personál plánuje po dokončení nové nemocnice přestěhovat i s vybavením právě do Malenovic.

V textu vydaném začátkem února na webu ParlamentníListy.cz Čunek probírá možné varianty využití současného areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně: hovoří o možném využití oblasti pro kancelářské účely či pro bydlení. „Společným cílem je vybudovat v původním areálu novou městskou čtvrť, kde by mohly sídlit nejen úřady a různá další zařízení kraje, města i státu, ale která by sloužila také k bydlení,“ uvedl Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Čunkovi přitom „dýchá na záda“ Ministerstvo vnitra, které kraji doporučilo hlasování o nové nemocnici zopakovat. Čunek jej totiž nechal koncem loňského roku prohlasovat na zastupitelstvu mimo stanovený program, což by mohlo být v rozporu se zákonem o obcích. Ministerstvo, které je v aktuální situaci v pozici tzv. dozorového orgánu, by mohlo v případě, že Zlínský kraj jeho doporučení neposlechne, výkon rozhodnout, tedy realizaci projektu pozastavit či přímo napadnout u správního soudu.


Na Čunkovy smělé plány reagoval na Facebooku a v komentáři pro lokální periodikum krajský předseda Strany soukromníků ČR na Zlínsku Michal Dvouletý. Dvouletý, který je velkým kritikem toho, co někteří označují za „projekt Čunkovy supernemocnice“, se v něm zamyslel nad koncepcí zdravotnictví na Zlínsku a při té příležitosti kritizoval Čunkův projekt stejně jako jeho záměr stěhovat v budoucnu do nového objektu současné zdravotnické zařízení z krajské Baťovy nemocnice.

Podle Dvouletého jsou to především lékaři a lidé, kdo zachraňují lidské životy a léčí. „Nebudou to budovy, ordinace ani nové nemocnice, které pacientům zajistí kvalitní ošetření, rychlou diagnostiku a účinnou léčbu. Budou to lékaři, zdravotní sestry a další personál, do jehož rukou vložíme své zdraví, nebo dokonce své životy,“ napsal.

Podle Dvouletého ovšem na Zlínsku převládl „úplně jiný názor“. Současné vedení kraje má představu, že „krizi ve zdravotnictví“ vyřeší stavba nového nemocničního objektu ve Zlíně-Malenovicích a podle Dvouletého rovněž „zbourání té, kterou nechal postavit již Tomáš Baťa“ na opačné straně Zlína, napsal Dvouletý.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Podle Dvouletého „hejtman Jiří Čunek veřejně prohlašuje, že mzdy lékařů, sester a dalšího nemocničního personálu mohou za hospodářské problémy Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „Na vině je podle něj především to, že se v Krajské nemocnici Tomáše Bati zvýšily za poslední rok mzdové náklady o více než 106 milionů korun,“ napsal Dvouletý. Podle hejtmana je tento nárůst výsledkem špatného vyjednávání nemocnice se zaměstnanci, uvádí Dvouletý. „Ano, čtete správně. Hejtman vyčítá růst mezd v krajské nemocnici. Vyčítá, že lékaři a sestry mají alespoň podle souhrnných čísel vyšší mzdy,“ dodává. A přidává několik čísel: „Osobní náklady v Krajské nemocnici Tomáše Bati vzrostly za fungování této krajské vlády o 419 milionů korun, tedy o těžko představitelných 41 procent. Za období od ledna do listopadu 2019 dosahují osobní náklady výše 1,4 miliardy korun,“ píše.

Následně se ovšem ptá, kde ony peníze jsou, a přidává osobní zkušenost. „Ale kdo může skutečně v Krajské nemocnici Tomáše Bati říct, že pracuje za znatelně lepší výplatu,“ píše. „Když mluvím se zaměstnanci nemocnice, tak všichni jen nevěřícně kroutí hlavou. Kde ty peníze jsou? Nepotkal jsem nikoho, kdo by mi řekl, že se jeho mzda zvýšila ve srovnání s rokem 2016 o téměř polovinu. Není to snad tím, že nemocnice teď musí živit spoustu dalších lidí, kteří s vlastní medicínou a péčí o pacienty nemají vůbec co společného? Například ‚bílé límečky‘ či jiné ‚manažery‘, kteří svůj zápal pro ‚lepší zítřky‘ přece nemohou dělat zadarmo,“ ptá se Dvouletý.

Budoucnost se ovšem podle Dvouletého „z pohledu pacienta, lékařů a zdravotních sester halí do pořádně temných mraků“. „V Krajské nemocnici Tomáše Bati dnes odpisy, tedy náklady na „budovy“, tvoří asi 81 milionů korun ročně.

Pronájem Čunkem plánovaného objektu v Malenovicích má Krajskou nemocnici Tomáše Bati vyjít podle Dvouletého na 220 milionů korun, což je téměř třikrát tolik, napsal.

Podle Dvouletého se dostaví ekonomický kolaps. „Na scénu oficiálně vstoupí ‚finanční štiky‘, které skoupí neřešitelné dluhy kraje, a za potlesku dnešního vedení Zlínského kraje zprivatizují nejen Krajskou nemocnici Tomáše Bati, ale také všechny okresní nemocnice, které chce hejtman Čunek sloučit do jednoho nemocničního molochu.

Takový krok podle Dvouletého „odskáčou“ především zaměstnanci nemocnice. „Kvůli splácení nové nemocnice prostě nezbudou peníze na mzdy lékařů a sester. Ti už se prostě nedokážou víc rozkrájet,“ píše. „Předpokládat, že násobně zvýší svou produktivitu práce, je urážkou celé lékařské profese. V takovém špitále, byť by byl ze zlata, totiž pak nebude chtít pracovat už vůbec nikdo,“ dodává Dvouletý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…