Je to proti EU. Akcionář ČEZu k mimořádnému zdanění

27.10.2022 12:14 | Ze sítí

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura se prosazováním daně z nepřiměřených zisků staví proti nařízení EU 2022/1903 ze 6. 10. 2022. Alespoň tak to tvrdí investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr s tím, že zmíněné nařízení EU je dokonce v rozporu s českým návrhem zavedení zmíněné mimořádné daně ze zisků.

Je to proti EU. Akcionář ČEZu k mimořádnému zdanění
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Expert na energetiku a menšinový akcionář společnosti ČEZ Michal Šnobr

„Diskuze na ČT k WFT je hodně nevyvážená,“ začíná Michal Šnobr svůj komentář na Twitteru a pokračuje tím, že do České televize chodí vesměs jen „kývači“, míněno lidé, kteří se zavedením daně z mimořádných zisků (WFT) souhlasí.

„Už tam někdo vysvětlil Nařízení Rady EU 2022/1903 z 6. 10.? EU návod k řešení energetické krize. Návod jak kompenzovat výdaje rozpočtu na domácí zastropování cen energií u spotřebitelů?“ ptá se poté Šnobr a pokračuje.

 

„Žádné barikády proti výběru prostředků od energetiky a dalších sektorů tu nejsou. Minoritní akcionáři ČEZ, kterých se to týká, jen upozorňují na na první přečtení zfušovaný a chaotický návrh zákona o WFT od Zbyňka Stanjury, který je svým pojetím i přijetím značně rizikový a bude soudně zpochybňován,“ je si Šnobr jistý tím, že případné přijetí sporného zákona skončí u Ústavního soudu.

„Přitom by stačilo, kdyby si v Česku politici, média (99 % novinářů to nečetlo) konečně nastudovali 21 stránkové dobře vymyšlené Nařízení EU 2022/1903 z 6.10., pochopili obsah, smysl a cíl nařízení,“ vyzývá Michal Šnobr odbornou veřejnost k nastudování zmíněného nařízení EU. A nezůstává jen u toho. Poukazuje dokonce na jeho rozpor s českou daní z nepřiměřených zisků.

 

„Jde z toho pochopit i rozpor s českou WFT.“

Stanjura chce podle ČTK vložit svůj návrh WTF do vládního návrhu takzvaného daňového balíčku, který kromě jiného zvyšuje limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva miliony. 

Podle Stanjurova návrhu by daň z mimořádných zisků měla platit pro největší energetické společnosti a banky a plošně v oblasti zpracování ropy a těžby fosilních paliv. Za nadměrný bude považován zisk, který o 20 procent a více překoná průměrný zisk společnosti za poslední čtyři roky. Tento nadměrný zisk bude zdaněn 60% sazbou.

Toto opatření by mělo platit od 1. 1. 2023 až do konce roku 2025. Ani to se ale nelíbí Michalu Šnobrovi, který pro server Seznam Zprávy namítl, že firmy tak mohou daň platit i tehdy, když už bude dávno po válce.

O komplikacích ohledně začátku platnosti, resp. zpětného zdanění od 1. 1. 2022 jsme psali ZDE. Renomovaný ekonom Lukáš Kovanda dokonce v souvislosti s tím prohlásil, že osobní PR Richterové a Jurečky stálo státní kasu 31 miliard. Slova Olgy Richterové (Piráti) a Mariána Jurečky (KDU ČSL) o zdanění již za rok 2022 totiž zapříčinila pokles hodnoty akcií některých klíčových firem a bank a způsobila miliardové ztráty akcionářům.

To ale nejsou zdaleka všechny výhrady Michala Šnobra ke Stanjurově návrhu zákona. Šnobr dokonce obvinil Stanjuru, že si z nařízení EU udělal trhací kalendář.

„Nejenže navrhuje platnost WFT na roky 2023 až 2025, tj. nerespektuje období dočasného charakteru nařízení pro výrobu elektřiny tj. 2022 nebo 2023 popřípadě obou let, ale ještě zneužívá znění nařízení v tom smyslu, že například srovnávací období let 2018 až 2021 doporučené nařízením EU pro roky 2022 a 2023 používá nesmyslně i pro zdanění let 2024 až 2025,“ uvedl pro Seznam Zprávy Šnobr.

Za nepochopení a zneužití nařízení EU ministrem Stanjurou považuje Šnobr i mimořádné zdanění bankovního sektoru formou WTF.

K tomu dodejme, že nařízení EU přímo uvádí odvětví, kterých se má solidární příspěvek (obdoba daně z mimořádných zisků - pozn. redakce) týkat. Jsou to odvětví surové ropy, zemního plynu, uhlí a rafinace. Bankovní sektor tedy skutečně v tomto výčtu chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…