Je to symbol! Zástupce eurokomise odhalil, jak je to ve skutečnosti s elektromobilitou

12.11.2021 18:48

„Nezbývá nám, než věřit,“ tak hodnotí míru vymahatelnosti klimatické dohody z Glasgow u zemí mimo Evropskou unii vedoucí Zastoupení Evropské komise na Slovensku a bývalý český ministr životního prostředí Ladislav Miko. Co se týče odklonu od aut se spalovacími motory v EU, který nastane i přes jejich marginální vliv na celkové emise, přispět prý „musí každý“ a jde i o jakýsi symbol. Navíc prý nemáme očekávat, že se akorát vymění běžná auta za ta s elektromotorem; půjde prý o větší změnu a začneme o mobilitě „přemýšlet jinak“.

Je to symbol! Zástupce eurokomise odhalil, jak je to ve skutečnosti s elektromobilitou
Foto: MZP.cz
Popisek: Exministr životního prostředí Ladislav Miko a starosta Vrchlabí Jan Sobotka

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
Miko směrem ke klimatické konferenci v Glasgow sice pro Český rozhlas v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uznal, že termín „poslední šance“, který se nyní skloňuje v souvislosti s ní, sice již zazněl několikrát, ale tentokrát je prý již asi namístě.  

Nejzásadnější je podle něj deklarace vůle „s tím opravdu něco udělat“ a přiznání si toho, že mají být potřeba „konkrétní a kontrolovatelné akce“.

Pomalejší odklon od uhlí je sice podle Mika v řadě případů „neochota“ či „otevřená zadní vrátka“, ale zároveň má roli hrát i to, že není představa, jak jej v určitých podmínkách nahradit.

Že vše nezůstane jenom u slov a všechny státy dodrží své sliby, to podle vedoucího zastoupení EK na Slovensku je bez jistějších záruk. V Evropské unii sice lze na členské státy uplatňovat sankce a hrozit jim, ale pokud se rozhodnou nečlenské státy od svých částí dohod ustoupit, „není žádná síla, možná kromě tlaku veřejného mínění“. „Nezbývá nám než věřit,“ řekl Miko s odkazem například na odklon Spojených států od klimatické dohody, k němuž došlo za prezidentského období Donalda Trumpa.

Chování Spojených států ho prý zaskočilo i za období covidové krize a obává se, že snaha postarat se jen o své zájmy a občany u silných států nastane i v klimatické otázce – to si totiž dle Ladislava Miky dovolit nemůžeme.

Uzavření dohody mezi největšími producenty skleníkových plynů, kteří vyprodukují až 40% všech emisí – Spojenými státy a Čínou – Miko považuje za dobrý signál. Že tyto země přislíbily zvýšení spolupráce, je prý potvrzením, že je k tomu přiměje poptávka ve směru od ostatních států.

Cíl ve snížení skleníkových plynů a také teploty ovšem nemusí být nakonec, i přes snahu některých států, naplněn. Miko jmenoval, že přestože se některé země obětovaly a plnily své části klimatické dohody z Paříže, skleníkové plyny celosvětově beztak rostly, a to dokonce rychleji, než předpokládal maximální scénář. On sám míní, že zvýšení teploty o 1,5 stupně Celsia je již nepříliš docílitelné a teplota se zvýší spíše o 2 stupně. Kvůli změně proudění ale zároveň prý hrozí některým částem světa i ochlazení. Jaké by byly dopady při zvýšení teploty o více než o 2,5 stupně, to prý nynější plány pro adaptaci zatím příliš netuší.

Zelený plán EU prý již s odklonem od fosilních paliv počítá dostatečně a kvůli konferenci v Glasgow již podle experta na životní prostředí žádné další kroky potřeba nebudou. Zelený úděl byl dle něho správný a nyní se ukazuje, že se ke klimatickému směřování Evropské unie přidají i další země.

Přestože odklon od automobilů se spalovacími motory bude mít zanedbatelný vliv na celosvětové emise a náklady na přechod na elektroauta budou enormní – jde prý o důležitý význam symbolu pro občany EU i o celkovou změnu mobility.

„Tímhle způsobem se dál rozvíjet doprava nedá. Musíme o tom přemýšlet jako lidstvo… Musí přispět úplně každý a ve všech odvětvích,“ zaznělo s tím, že po ukončení výroby aut se spalovacími motory prý začneme o mobilitě „přemýšlet jinak“. Co přesně měl v tomto směru někdejší český ministr Miko na mysli, už však více specifikováno nebylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…