Je to tady: Nad Kavčími horami sa blýská, hromy divo bijú. Do Rady ČT míří Xaver. A nejde tam sám

27.05.2020 13:37

VÍME PRVNÍ Koronavirová krize zastínila významné téma, které před propuknutím nákazy zaměstnávalo politiky, novináře i nejrůznější lobbisty – volbu nových členů Rady České televize. Koncem zimy se poslancům povedlo zvolit polovinu nových radních. Jde o Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. Ve středu 27. května k nim z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, přibyli Hana Lipovská, Luboš Xaver Veselý a Pavel Matocha.

Je to tady: Nad Kavčími horami sa blýská, hromy divo bijú. Do Rady ČT míří Xaver. A nejde tam sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Xaver Veselý

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
Tuto středu se zákonodárci k tématu vrátili. Zbývalo dovolit zbývající tři členy s tím, že vybírat bylo možné ze šesti kandidátů. Byli jimi psycholog Ivan Douda, filmový tvůrce a děkan FAMU Zdeněk Holý, mediální manažer Michal Klíma, ekonomka Hana Lipovská, publicista Pavel Matocha a moderátor Luboš Xaver Veselý.

Podle kuloárních informací, které mají ParlamentníListy.cz přímo ze Sněmovny, se do Rady ČT dostal moderátor Luboš Xaver Veselý a spolu s ním také ekonomka Hana Lipovská.

Třetím členem Rady by se měl dle informací PL stát publicista Pavel Matocha.

Xaver Veselý ještě před volbou v rozhovoru pro PL viděl své šance následovně: „Popravdě padesát na padesát. Všechno je možné, když už jsem došel takto daleko. Původně jsem nepočítal ani s tím, že mě volební výbor Sněmovny zařadí do toho užšího výběru."

Jak nám řeklo několik poslanců před dvěma dny, kolem volby se prý hodně "běhalo". Kecky měli mít na nohách především poslíčci ředitele ČT Dvořáka, popřípadě zájmových skupin, které se kolem ČT motají. Jejich snaha však zjevně vyšla naprázdno.

Připomeňme, že Rada ČT je kontrolní orgán televize a jejího managementu. Má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Členové jsou voleni na funkční období šesti let, přičemž každé dva roky je volena jedna třetina členů. Ti mohou být zvoleni opětovně.

Jak po sečtení výsledků informoval předseda komise Martin Kolovratník, o volby do Rady ČT byl mimořádný zájem, odevzdáno bylo celkem 193 lístků, což je vysoce nadstandardní počet. Potřeba tedy bylo 97 hlasů. Hana Lipovská získala hlasů 114, Pavel Matocha 108 a Luboš Veselý 111. Ostatní kandidáti získali mezi 60 a 80 hlasy. 

Reakce na volbu:
 
Petr Gazdík: Poslanci některých stran porušili dohody o vyváženém personálním složením rad a upřednostnili vlastní zájmy spočívající v kontrole a ovlivňování České televize. Prosadili tam své vlastní koně, kteří se nestydí dávat najevo vlastní vůli zasahovat do programu a obsahu veřejnoprávních médií. Byť jsme jako opozice vystupovali jednotně s cílem bránit nezávislost České televize, hlasovací mašina komunisticko-populisticko-fašistické koalice je zkrátka v přesile.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …