Je to tady. Sněmovna se sejde ke kauze kokain, Hlubuček a STAN

07.07.2022 6:33

Poslanci se dnes dopoledne sejdou z podnětu opozice k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku, v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Je to tady. Sněmovna se sejde ke kauze kokain,  Hlubuček a STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček

Odpoledne začne schůze svolaná na žádost vládních stran například ke změnám zákona o evidenci skutečných majitelů, k podpoře nízkoemisních vozidel a ke koaličním úpravám služebního zákona.

V pražské korupční kauze opozice volá po odchodu předsedy STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra nebo dokonce po úplném konci tohoto hnutí ve vládě. Kvůli případu rezignoval na pozici ministra školství Petr Gazdík (STAN), protože se stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod, podrželi ho i koaliční lídři včetně premiéra Petra Fialy (ODS).

Koaliční většina konání mimořádné schůze s návrhem programu nazvaným „Organizovaný zločin hnutí STAN" pravděpodobně neumožní. Ještě před hlasováním o návrhu programu ale budou moci vystupovat řečníci s přednostním právem. Premiér Fiala ve středu novinářům ve Štrasburku řekl, že nevidí žádný smysl v tom, aby se Parlament věcí zabýval. „Politické řešení té nepříjemné situace jsme už vlastně přinesli," uvedl s odkazem na výměnu ministra školství.

Návrh programu mimořádné schůze svolané na odpoledne čítá celkem 14 bodů. Jde zejména o předlohy v úvodním kole a ve druhém čtení. Patří k nim také daňová novela, která od příštího roku zvyšuje hranici pro registraci k dani z přidané hodnoty a paušální dani z jednoho na dva miliony korun. Sněmovna by rovněž měla zahájit projednávání senátní novely o zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců. Schůze bude patrně pokračovat i další týden v úterý a ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…