Je to tak: Českou vlajku si strčit do pochvy můžete. Vlajku EU nesmíte ani přeškrtnout

28.05.2018 14:14

Za přelepku na poznávací značce až zákaz řízení? I to se může stát. Bojovat proti EU samolepkou se může v krajním případě bolestivě nevyplatit. Samolepky ve svých e-shopech nabízí několik organizaci, mezi nimi i politická strana Svobodní. Ministerstvo dopravy před nimi ovšem varuje. Zpráva je zajímavá v kontextu divadelního představení v Brně, kde se česká vlajka vytahovala z vaginy. Je rozdíl mezi uměním na jevišti a názorem vyjádřeným na SPZ?

Je to tak: Českou vlajku si strčit do pochvy můžete. Vlajku EU nesmíte ani přeškrtnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotrovská značka, ilustrační foto

Ti, kteří nesouhlasí s Evropskou unií, mohou svůj názor dát najevo i pomocí registračních značek na svém automobilu. Mohou na ně umístit samolepku, která překryje modré pole se znakem Evropské unie a nahradí jej něčím jiným. Lze si například pořidit samolepku, na které jsou unijní hvězdy přeškrtnuty. Na jiné jsou pro změnu nahrazeny českým lvem. Existují však i varianty v odlišných barvách, kde je na samolepce například znak Království českého. Sehnat je lze snadno na internetu za cenu jednoho piva v restauraci.

Přeškrtnutý znak EU. Foto: Internet

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Policie však může mít s takovou úpravou vozidla problém při běžné silniční kontrole. „Přeškrtnutí symbolu Evropské unie, které je na českých automobilech občas vidět, může způsobit i to, že auto bude ze strany úřadů a policie hodnocené jako vozidlo bez registrační značky,“ říká Zdeněk Neusar z Ministerstva dopravy. Modrý registrační pruh je na poznávacích značkách od 1. května 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie.

„Obecně platí, že registrační značka má přesně definovanou podobu a formu a pokud ji nemá, na takové vozidlo by mohlo být obecně pohlíženo jako na vozidlo bez registrační značky a tam by se mohlo jednat o přestupek,“ dodal Neusar. Podle něj za takovýto přestupek hrozí zákaz řízení v rozmezí od šesti měsíců do jednoho roku.

Přelepka český lev. Foto: Internet

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan k tomu pro iRozhlas.cz dodal: „Na registrační značku, ani do její těsné blízkosti nelze lepit nebo zobrazovat cokoliv jiného, co není schváleno pro provoz na pozemních komunikacích a mohlo by změnit význam registrační značky.“

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

S těmito závěry ale nesouhlasí Erik Sedláček z webu Nezaplatím.cz, který sepsal pro server Autoweb.cz poměrně ostrou reakci. Podle něj jde o demagogii, nesmysly a lži. Sedláček rozebírá jednotlivé argumenty Neusara i Hulana: „Člověka by jako první mohlo napadnout, proč se Neusar s Hulanem obecně ohánějí zákony a přestupky, případně tím, co všechno se nesmí, ale neuvádějí žádný zákon ani paragraf, který má být uvedeným jednáním porušen – tedy konkrétní důvod, proč je to zakázáno. Naopak si vypomáhají absurditami typu ‚značka je majetkem státu‘ (proč tedy za její vydání platíte?) a ‚mohlo by se jednat o hanobení symbolu Evropské unie‘ (žádný přestupek ani trestný čin ‚hanobení symbolu Evropské unie‘ neexistuje). Je tomu tak jednoduše proto, že se o porušení zákona nejedná, takže nemají čím argumentovat.“

Přelepka Rakouské království. Foto: Internet

„Co k dané věci říká zákon? To najdeme v § 125c odst. 1 písm. a) bod 2 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: „Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost.“ Přelepením hvězdiček EU samozřejmě není čitelnost registrační značky ovlivněna nijak, přičemž zákonem zakázanou úpravou je pouze taková úprava, která znemožňuje nebo podstatně ztěžuje čitelnost registrační značky,“ dodává k problematice legálnosti takové přelepky Sedláček.

Registrační značka slouží k identifikaci vozidla. Pokud není identifikace ztížena, lze podle Sedláčka jen obtížně naplnit formální znaky skutkové podstaty tohoto přestupku. Proč nás tedy státní orgány straší? „Jednoduše proto, že je viditelné vyjadřování nesouhlasu s Evropskou unií z jejich pohledu nežádoucí a lživým zastrašováním občanů se jim snaží bránit ve svobodném a ze své podstaty velmi jednoduchém vyjádření názoru na tuto instituci,“ shrnuje Sedláček. Podle něj vám za úpravu symboliky „novodobého Sovětského svazu“ reálně nic nehrozí.

Trest nejspíš nehrozí ani v případě aktuálně propíraného divadelního představení v Huse na provázku, kde v jedné ze scén Ježíš znásilňoval muslimku, v jiné pro změnu byla vytahována česká státní vlajka z vaginy. Pohoršení nad divadelním představením Naše násilí, Vaše násilí chorvatského režiséra Olivera Frljiče zůstane nejspíše bez dohry, pokud nepočítáme zkrácení dotací divadlu Husa na provázku. „Necítím se být oprávněná být cenzorem, ale hanobení státního symbolu mi přijde už hodně za hranou,“ řekla k celé záležitosti náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO).

Problematická je prý i druhá inscenace Chorvata Frljiče s názvem Prokletí. Ta obsahuje scénu s felací umělého přirození papeže Jana Pavla II. Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser k tomu říká, že v případě nutnosti použije na zafinancování těchto dvou her odlišný grant, který byl poskytnut ministrem kultury. V takovém případě by tedy reálně ke krácení dotací pro divadlo nedošlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…