Je to tu horší než v bordelu, zaznělo na mítinku Okamury. Ten pak prosil lidi, ať mu vezmou plat

06.10.2013 18:27

REPORTÁŽ Na Úsvitu přímé demokracie by měla stát a padat vláda. Alespoň takový povolební scénář by se líbil Tomiu Okamurovi. Ten zároveň vyzval občany, aby ho připravili o milion korun senátorského platu ročně a raději ho poslali do sněmovny. Také o tom byla řeč na nedělním mítinku ve Valašském Meziříčí.

Je to tu horší než v bordelu, zaznělo na mítinku Okamury. Ten pak prosil lidi, ať mu vezmou plat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura přijel diskutovat s občany do Valašského Meziříčí

Na náměstí Míru ve Valašském Meziříčí přijeli kandidáti hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury za Zlínský kraj k diskusi s veřejností. Lákání lidu na Úsvit zahájil lídr kandidátky, sportovně založený Moravák Jaroslav Holík, zastupitel obce Březůvky, konstruktér motocyklů a manažer.

„Řada z vás mě spíš zná s přilbou na hlavě. Myslel jsem si, že když budu chodit po horách nebo jezdit, a když se budu věnovat jen komunální politice, tak že politiku ani nepotřebuji. Postupně jsem zjišťoval, že tato společnost drsně upadá. Čest a morálka úplně ztratily svůj význam. Dnes jsou na prvním místě peníze a arogance. Sami víte, že dnes bývalý vekslák, ověšený zlatými řetězy, který přišel k penězům ne zcela jasným způsobem, se shora dívá na vysokoškolského profesora, autora několika patentů a mluví o něm jako o lůze. Stejně jako vy jsem jen chodil a nadával, víc nic jsem nedělal. Pak jsem potkal Tomia Okamuru a zaujal mě jeho program,“ vysvětlil Holík své důvody, proč se přidal k Úsvitu, kde ho oslovil hlavně princip přímé demokracie.

„První věc, kterou chceme udělat, je přijmout zákon o obecném referendu. My chceme vás všechny vtáhnout do procesu řízení. Politik musí mít nad sebou stále Damoklův meč. My jsme si tě zvolili a když budeš dělat neplechu, tak si tě odvoláme,“ upřesnil Holík.

Proč je v ČT jenom žrádlo?

Lídr zlínské kandidátky pak odpovídal i na dotazy občanů. Lidé upozornili na to, že přímou demokracii tady potřebujeme jako sůl. Dokladem toho je prý i nevhodné vysílání České televize. „Co udělá Úsvit s bumbrlíčky, jako je Český rozhlas a Česká televize? Nevíme, jaké jsou tam platy. Když se podíváte na večerní program, tak je tam žrádlo na jedničce, žrádlo na dvojce. Tak si já veřejnoprávní televizi nepředstavuji. Pak mám na srdci ještě poplatky ve veřejné správě, myslím si, že občané by neměli platit nic,“ ptal se a zároveň požádal o vyjádření jeden z místních občanů.

„Státní aparát se u nás tak rozbujel, že na jednoho úředníka je dnes jeden dělník. Aby se řada úředníků před lidmi ukázala, tak vymýšlejí až nesmyslné zákony. Nikdo se v tom nakonec nevyzná,“ reagoval Holík s tím, že nepořádek u nás nezná mezí. „Kdybych řekl, že v této republice je bordel, tak bych takové zařízení urazil, protože bordel je vysoce organizovaná společnost,“ doplnil s tím, že problematika České televize bude v Úsvitu teprve předmětem jednání. Lidé se ptali také na důchodovou reformu a na to, jak chce Úsvit prosadit přímou demokracii. „V první fázi nezlomíme všechno, ale budeme se snažit. Řada lidí, která nemá čisté svědomí, se našim názorům bude zuby nehty bránit. Bude to běh na dlouhou trať,“ reagoval Holík. Doplnil také to, že je potřeba udělat pořádek s lidmi, kteří všem 20 let lžou a že náš vzor je Švýcarsko. 

Pak přijel Okamura a prosil, aby ho lidé zbavili milionu

Poté už na náměstí přivítali příznivci Úsvitu zakladatele hnutí Tomia Okamuru, který vysvětlil, proč vlastně hnutí založil. „Já jsem nejdřív kandidoval do Senátu. Důvod byl jednoduchý. Když vidím nějaký problém, nečekám. Nejsem zvyklý nadávat u piva nebo u televize a svádět to na ostatní. Když se mi přiblížila čtyřicítka, otevřely se mi jediné dvě možnosti, které mi Ústava dává, jak můžu ovlivnit veřejné dění. Jsem velmi nespokojený s tím, jak je naše země, která dřív vlastnila nerostné bohatství a fabriky, po dvaceti letech úplně rozkradená a mě se to nelíbí,“ uvedl Okamura důvody, proč šel do vysoké politiky a proč se rozhodl, že už nebude mlčet.

„Vloni jsem se ptal lidí, zda mě chtějí za senátora a oni mi hlasy dali. Říkal jsem, že jestli mě zvolíte do Senátu, budu kandidovat na prezidenta, protože já potřebuji získat co největší sílu a vliv na to, abych uskutečnil změny, které jsem slíbil. Slíbil jsem, že budu bojovat za to, aby byla uzákoněná odvolatelnost politiků, hmotná a trestní odpovědnost soudců, státních zástupců, politiků, slíbil jsem, že budu bojovat za to, aby byl obecný zákon o referendu,“ připomněl Okamura. „Kosmetické změny už nestačí, potřebujeme, abychom ústavní změnou změnili systém v České republice směrem k přímé demokracii,“ dodal.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Na Úsvitu by měla stát vláda

Volební potenciál Úsvitu je podle Okamury 10 až 11 procent. „My nevstoupíme do vlády, my odmítáme spolupracovat s jakoukoli z politických stran, které tady způsobily ten marasmus za uplynulých 20 let. Já nechci být ministrem, nepotřebuji auto s majáčkem, potřebujeme tolik hlasů, aby na našich hlasech vláda stála. Stála a padala, vládu podpoříme, jen když nám pomůže prohlasovat obecný zákon o referendu bez výjimek. Pak už je jedno koho podpoříte, protože pak už budou rozhodovat lidé,“ vysvětlil své záměry Okamura.

Také připomněl lidem, že jim neslíbil, že bude senátorem, ale že splní své sliby. „Každý by jen tak vysedával v Senátu. Já se snažím bojovat. Když jsem viděl, že v Senátu ani v Poslanecké sněmovně nemají odezvu návrhy zákonů, které jsem dával, tak jsem byl před jednoduchou volbou. Buď budu sedět v Senátu, nebo dám dohromady nějaké hnutí a zeptám se vás všech voličů: „Necháte mě bojovat za změny osamoceně v Senátu, nebo mi umožníte, aby nás bylo mnohem více a byli bychom mnohem vlivnější v Poslanecké sněmovně? Ještě tu otázku upřesním. Plat senátora je milion korun ročně. Poslanec je jen na čtyři roky. Umožníte mi, abyste mě připravili o milion korun ročně a umožníte mi, abych vstoupil s dalšími lidmi do Poslanecké sněmovny, nebo mi necháte milion a  necháte mě osamoceného v Senátu? Já vás prosím, připravte mě o ten milion a pošlete mě do Poslanecké sněmovny,“ vyzval Okamura.

Zároveň se opřel do ČSSD kvůli Rathovi, který je ve vězení a přesto na billboardech hlásají oranžoví fungující stát. Kritice podrobil i TOP 09 za zvyšování daní, ODS za statisíce pro Nečasovu milenku. Pak už přišly na řadu dotazy od občanů, které zajímaly názory Okamury na školství, důchodovou reformu nebo zdravotnictví, kdy v odpovědi ujistil lídr Úsvitu veřejnost, že je kategoricky proti tomu, aby zdravotní péči dostávali lidé podle toho, kolik si mohou zaplatit.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…