Je třeba zkvalitnit výběr soudců, shodl se Pelikán se Zemanem

23.09.2017 19:48

Prezident Miloš Zeman se svými experty a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) ocenili, jak se za uplynulé roky zrychlilo soudní řízení a k lepšímu změnilo vězeňství. Úkolem do budoucna je podle nich zkvalitnit výběr soudců. Pelikán to po dnešním více než čtyřhodinovém jednání v Lánech řekl novinářům. O konkrétních kauzách se podle ministra při schůzce nemluvilo.

Je třeba zkvalitnit výběr soudců, shodl se Pelikán se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

„Myslím, že jsme se shodli na tom, že tím hlavním úkolem teď je přijmout jasná pravidla pro výchovu a výběr nových soudců tak, aby skutečně ti nejlepší z každé generace vstupovali do justice,“ uvedl Pelikán. Jednání označil za příjemnou a otevřenou debatu o stavu justice.

V oblasti vězeňství podle něj expertní tým konstatoval, že se povedlo nastartovat kroky směřující ke snížení počtu vězňů. Předmětem debaty byl i projekt elektronických náramků, které by měly sledovat výkon trestu domácího vězení a ulevit tak přeplněným věznicím. Jejich dodávku pozastavily námitky vůči tendru. Ministr k tomu uvedl, že dostal „nějaké pozitivní zprávy“ a během příštího týdne bude moci sdělit více.

Účastníci jednání podle něj neřešili ani kauzu Čapí hnízdo, ani ústavní žalobu kvůli použití odposlechů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. „Já o tom ani nevím,“ řekl k Rathovu kroku ministr. „My jsme se vůbec nebavili o konkrétních kauzách, protože si myslím, že není správné, abychom debatovali konkrétní případy,“ dodal.

Zeman před týdnem uvedl, že o případu Čapího hnízda hovořil s Pelikánem během jejich úterní schůzky na Hradě, protože ho zajímal ministrův názor na případ, v němž byl vydán k trestnímu stíhání šéf ANO Andrej Babiš. Pelikán již dříve uvedl, že policejní žádost Sněmovně o vydání Babiše má ovlivnit volby, Podle Zemana by celá kauza mohla být policejní provokací. Policie i žalobci se proti tomu ohradili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…