Je tu turecký konflikt s Německem? Odvolání velvyslance je hodně velký nesouhlas, říká exdiplomat Bašta

02.06.2016 22:50

Masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 byly genocidou, odhlasoval dnes rezoluci německý Spolkový sněm. Proti rezoluci opakovaně protestovalo Turecko, které také odvolalo svého velvyslance ke konzultacím. O celé kauze informovaly večerní Události, komentáře ČT24. Jejich hostem byl bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Je tu turecký konflikt s Německem? Odvolání velvyslance je hodně velký nesouhlas, říká exdiplomat Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Odvolání velvyslance je vyjádření hodně velkého nesouhlasu. Pokud udělali toto, že stáhli svého velvyslance z Berlína, je to dost silný krok. A musíme se ptát, kvůli čemu to je. Protože ta rezoluce, který odhlasoval ten Spolkový sněm, je asi dvacátá. Turecko na předchozích dvacet rezolucí hlasovalo protestem, ale nikoliv takto silně,“ uvedl Bašta. Potvrdil však, že de facto je turecký krok v symbolické rovině.

„Vládní politici nehlasovali. Distance mezi exekutivou, tedy vládou, a parlamentem, je zřejmá,“ upozornil na průběh hlasování Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Mělo by se zabránit tomu, aby se ze starých zločinů, starých křivd, staly nové antagonismy. Nemyslím si, že tento krok byl z hlediska praktické politiky šťastný,“ podotkl Bašta s tím, že rozumí jak poslancům, tak rozumí i nepřítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové na hlasování.

Handl s Baštou se následně vyjádřili k dohodě, již vyjednalo Německo za Evropskou unii s Tureckem v otázce migrační krize. „Ta škoda, která vznikla tímto novým gestem německého parlamentu, nebude tak obrovská,“ neobává se ukončení dohody o zastavení přílivu migrantů Handl. „Turecko nemá příliš na vybranou. Vztah s Evropou je pro prezidenta Erdogana důležitý,“ myslí si také. Brzké členství Evropské unie však nevnímá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…