Je vám špatně? Na pusu respirátor! I ti staří. Odborníci opět vylezli

29.06.2022 10:15 | Ze sítí

Covid se vrací, hlásí experti, kteří v minulých letech byli hlavními tvářemi pandemické války. Vyzývají k očkování i k nošení roušek, pokud je to třeba. Například epidemiolog Smejkal nebo biochemik Trnka. Druhý menovaný doporučuje respirátor i těm, kdo mají chronické onemocnění, je jim nad šedesát let nebo u nich uplynulo 6 měsíců od očkování.

Je vám špatně? Na pusu respirátor! I ti staří. Odborníci opět vylezli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Očkování na Slovensku

V jedné z reportáží v úterních Událostech si divák mohl připomenout tváře, které vídal celou zimu, stejně jako tu předchozí.

Vladimír Piskala u obrazovky ukazoval aktuální čísla covidové nákazy, ve srovnání s roky 2020 a 2021 prý máme až sedmkrát více nakažených. „Zjednodušené reprodukční číslo se blíží dvojce,“ varoval.

Primář infekčního oddělení z Ústí nad Labem Pavel Dlouhý vyzýval k důkladné přípravě podzimní očkovací kampaně, ke které se musí přimět „všichni senioři a ti kteří mají přidružené choroby“.

A po něm se na obrazovce objevil Petr Smejkal, který ze svého pracoviště vyzýval, aby vláda jasně řekla, kdo má jít na posilující dávku, protože spousta lidí ji potřebuje. „Zadruhé, naplánujte, kdo bude ty posilující dávky dávat a za třetí vysvětlujte, že v některých situacích bude opět nutné si nasadit ochranu dýchacích cest,“ vyzval.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
A večer se pak Smejkal opět po čase objevil ve studiu Událostí, komentářů.

„Už se to dělo před nějakým časem v západní Evropě. Konkrétně v Portugalsku nárůst subvarianty BA.5 byl docela razantní,“ líčil Michalu Kubalovi. Tato subvarianta podle něj může být až desetkrát nakažlivější.

„Buďme realisti, covidu se nějakou dobu nezbavíme. Musíme se pořád očkovat. Imunita, jak po tom prodělání onemocnění, tak po těch vakcínách, nevydrží tak dlouho, jak jsme si mysleli,“ varoval expert, předsedající skupině MeSES.

Covid se podle něj rozhodně nestal „rýmičkou“, pořád je to závažné respirační onemocnění.

Na twitteru mezitím začal radit biochemik Jan Trnka, jedna z tváří, spojených s iniciativou Sníh. Pedagog, který prošel podobně jako většina jeho kolegů více expertními skupinami a ještě v lednu varoval před nebezpečím omikronové vlny, nyní poskytuje rady ohledně nošení roušek.

I když dnes není zakrytí úst a nosu povinné ani ve veřejné dopravě, podle Jana Trnky by měli roušku či respirátor někteří lidé přesto nosit. Buď ti, kterým není dobře, kašlou, kýchají, mají teplotu anebo je bolí klouby. U nich nechybělo ani tradiční „můžete někomu zachránit život“.

Anebo příslušníci rizikových skupin, tedy lidé nad 60, mající chronická onemocnění a od jejich poslední „tečky“ uplynulo více než 6 měsíců.

V diskusi se objevil příspěvek, že v Katalánsku jsou roušky povinné v dopravních prostředcích a řada lidí je zodpovědně nosí i venku. To Trnka ocenil, že to lidé vzali za své.

Zazněl i názor, že „Asiaté jsou v nošení roušek proti nám tak dvacet let napřed“, doplněný úvahou, že u nás jsou na to lidé moc jednoduší.

Rozsekla to ovšem jedna z diskutujících: „Jéé covid, na to už jsem v kontextu nadchazející 3. světové války nějak pozapomněla,“ doplnila smajlíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…