Je zákonné uznání Havlových zásluh příliš bezprostřední?

20.12.2011 22:55

“Václav Havel se zasloužil o svobodu.“ Pokud s tímto výrokem souhlasí většina poslanců, měl by se brzy objevit ve Sbírce zákonů. Návrh zákona podal premiér Petr Nečas. Podobné pocty se před Havlem dostalo akorát dvěma státníkům – prezidentům Tomáši G. Masarykovi a Edvardu Benešovi. Je však možné posuzovat historii z tak malým odstupem a přiznat někomu zásluhy tak krátce po jeho smrti?

Je zákonné uznání Havlových zásluh příliš bezprostřední?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Právě to je největší argument některých zákonodárců. Své pochyby v pondělí vyjádřil místopředseda Senátu Petr Pithart (TOP 09). Rezervovaně se k zákonu staví i komunisté. “Bylo by to bezprostředně po jeho smrti, kdy je to neobjektivní. Politické hodnocení je moc předčasné,“ uvedl místopředseda strany Jiří Dolejš v dnešních Událostech komentářích. Jak se komunistický klub k problému postaví však zatím odmítl definitivně říct.

Není přitom překvapující, že komunisté mají s přiznáním Havlových zásluh větší problém než ostatní strany. Přestože Dolejš několikrát zopakoval, že jeho strana, byť krajně levicová, zastává demokratické hodnoty, zůstávají poslanci KSČM poměrně kritičtí k exprezidentově osobnosti. “Václav Havel je symbolem změn po roce 1989. Je ale otázka, zda je výstižným symbolem pro většinu lidí,“ uvedl Dolejš. Dodal, že některé jeho politické kroky – jako připoutání republiky k NATO – považuje za sporné.

Definice hodnot

“Někde jsme s ním samozřejmě nesouhlasili ani my, ale v prvé řadě to byl bojovník za lidská práva, demokracii a svobodu. A takové hodnoty by měly být společné všem demokratickým stranám,“ polemizoval s Dolejšem ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). “Havel dal naší zemi základní hodnoty, proto si takový zákon zaslouží. Vedle Masaryka je to jediný světový ideový vůdce, kterého Česká republika světu dala“ uvedl ministr. Dodal, že v postmoderní době, kdy se spousta věcí relativizuje, je dvojnásob důležité definovat si principy, které budeme všeobecně uznávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…