Jedeme z kopce a těm kandidátům to nedochází, obává se analytik Štefec

30.09.2021 17:47 | Ze sítí

Bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec je fascinován. Čím? Absolutním klidem a neskutečnou bohorovností značné části českých politiků, především těch opozičních, před volbami do Sněmovny. Píše to alespoň na svém facebookovém profilu.

Jedeme z kopce a těm kandidátům to nedochází, obává se analytik Štefec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Volby mají podle Štefce politiky učinit zodpovědnými za stav naší země pro příští čtyři roky. „Za situace, kdy se začínají projevovat dopady počínající globální ekonomické, potravinové, logistické a energetické krize, způsobené pandemií nemoci covid-19, roste ilegální imigrace z blízkovýchodních a afrických zemí a přímo raketově rostou rizika krizových situací v zemích západní Evropy,“ poznamenal Štefec.

„Snižující se dostupnost výrobních komponent a spotřebního zboží z asijských lokalit sice zatím zásadně neovlivňuje funkce státu a jeho institucí ani funkce samosprávných celků, ale výpadky výroby, způsobené jejich nedostatkem, už teď vedou k růstu napětí a společenské nervozity, byť většinou zatím jen lokálně,“ dodal Štefec.

„Některé projevy krize mají ale již celostátní charakter. Výpadek námořní kontejnerové dopravy způsobil, že začínáme postrádat dovoz levného zboží z teritorií asijských výrobců a dost lidí vnímá tento jev velmi negativně. Avizované prudké zvýšení cen energií, zejména elektřiny a zemního plynu během zimního období, k sociální stabilitě ČR rovněž nepřispěje. Stejně tak jako očekávaná další migrační vlna běženců nejen z Afghánistánu, ale i z jiných zemí Blízkého východu a Afriky,“ zmínil.

Kvalifikované analýzy podle něj upozorňují v této souvislosti na riziko prudkého růstu kriminality a občanských nepokojů, kterých by mohly některé skupiny, zklamané výsledky voleb, využít k pokusu o změnu vlády, a to i násilnou cestou. „Vyvolaný chaos by prakticky jistě některé kriminální skupiny využily například k rabování obchodů, jak ho známe i ze záběrů kamer televizních společností některých západních zemí, a ke snaze získat násilím a šířením strachu větší vliv v české společnosti,“ uvedl.

„Nedovedu si v této souvislosti představit v čele státu ani odredovaného piráta, ani želatinového šéfa ODS, nebo dokonce fanatičku formálně řídící TOP-09. Ani starosta, zvyklý řešit problémy maximálně na úrovni svého města nebo obce, určitě není tím správným člověkem u kormidla naší země v bouřích, které jsou před námi. Ty budou vyžadovat lidi, kteří mají bohaté zkušenosti z řízení státu a vědí, co skutečně znamená rčení, že ‚politika je umění možného‘. Šok, který politickým elitám EU způsobil bezohledný útěk USA nejen z Afghánistánu, ale v globálním měřítku i od problémové Evropy, možná povede k úspěchu snah o větší samostatnost ČR na mezinárodním poli, k uvolnění rukou politikům k vnitrostátním změnám, ke zvýšení bezpečnosti naší země a také například k odideologizování některých postojů k energetickým zdrojům nebo jevům na mezinárodním poli,“ rozepsal se Štefec.

„Jak už jsem několikrát psal, nejsem volič ANO. Osobně však nevidím jinou variantu v čele státu, než je současný premiér Andrej Babiš. Jediné, co můžeme udělat pro to, abychom napomohli jak procesu emancipace ČR, tak procesu eliminace rizik, o kterých jsem psal výše, je zajistit, aby měl vedle sebe silné koaliční partnery s dostatečně kvalifikovanými lidmi, schopnými pracovat na prosazení změn a přípravě ČR na těžké doby, které nás čekají. A na rovinu, v SPD podobnou sestavu v současné době nevidím. Plamenné řeči problémy nevyřeší,“ uzavřel Štefec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…