Jeden lékař se nezvládne starat o 18 pacientů, kritizují Hegera

13.01.2012 22:16

Ministr zdravotnictví Leoš Heger poslal do připomínkového řízení vyhlášku, která upravuje minimální počet zaměstnanců v nemocnicích. „Pokud se tím budou managementy v budoucnu řídit, tak přestanou nemocnice fungovat,“ řekl Aktuálně.cz místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman. Počty lékařů by se někde mohl snížit až na polovinu a na jednotce intenzivní péče by se jeden lékař staral až o dvanáct pacientů.

Jeden lékař se nezvládne starat o 18 pacientů, kritizují Hegera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

„Vyhláška říká, že jestliže má zařízení víc vážných pacientů, musí úměrně tomu počty pracovníků navýšit,“ brání se Heger s tím, že chce ministerstvo pouze udělat pořádek v úvazcích, neboť není jasné, kolik lékařů v nemocnicích pracuje.

Miloš Voleman s ním však nesouhlasí. „Teď se během služby nezastavíme. Vůbec si nedokážu představit, co by se dělo, kdyby se měl počet zredukovat na polovinu,“ řekl pro Aktuálně.cz. Dodal, že ve Vinohradské nemocnici se nyní na JIP musí postarat čtyři lékaři o 18 pacientů a neumí si představit, že by tu samou práci měli zastávat pouze dva doktoři.

Heger předpokládá, že ve velkých nemocnicích se počet zdravotního personálu sníží a naopak v léčebnách dlouhodobě nemocných přijmou díky vyhlášce více zdravotních sester. „Vyhláška těmto nemocnicím pomůže, že nebudou muset stavět do služeb zbytečně moc lékařů a poradí si s menším počtem, a přesto jim to pojišťovny zaplatí," řekl ČTK Heger.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…