Jeden místopředseda stačí, prosazoval Kubera. Nečas si prosadil svou

04.11.2012 15:15

Po sobotním projevu, který i v devět večer dokázal delegáty rozproudit, na sebe na kongresu ODS opět upozornil teplický senátor Jaroslav Kubera. Tentokrát při jednání lobboval za minimalistickou podobu předsednictva strany. Nakonec však nebyl vyslyšen a po urgenci předsedy strany Petra Nečase byl zachován dosavadní počet členů stranického vedení.

Jeden místopředseda stačí, prosazoval Kubera. Nečas si prosadil svou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ještě před hlasováním o místopředsedech ODS bylo nutné vyřešit otázku, kolik místopředsedů vlastně má být voleno. Počet řadových místopředsedů se mezi občanskými demokraty sice dlouhodobě ustálil na čtyřech, přesto bylo nutné jej odhlasovat.

Celou volbou vedení strany provázel delegáty poslanec Jan Vidím. Nyní volitele vyzval, aby předložili své návrhy na počet místopředsedů. Z pravé části pléna vystřelila ruka, kterou Vidím z pódia neomylně ztotožnil s předsedou senátorského klubu Jaroslavem Kuberou.

Ten je znám svým razantním odporem proti personální rozbujelosti stranického vedení, proto mnozí tušili, kam bude jeho názor směřovat. Vidím senátora požádal, aby přešel k mikrofonu, ovšem v odpověď se mu ozvalo: „Není třeba. Jeden,“ přednesl Kubera svůj návrh na počet místopředsedů.

Méně místopředsedů, méně kuloárních dohod

Ten snahu o zeštíhlení stranického vedení naznačil už v sobotu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz „Moje ideální představa je, aby byl místopředseda jen jeden, ale to je nereálné. Budu se snažit, aby ten počet místopředsedů byl alespoň snížen, protože s tím by se snížil i počet kuloárových dohod,“ uvedl.

Mezi delegáty následovala po jeho stručném návrhu směs překvapení a pobavení. Následně si vzal slovo předseda strany Petr Nečas a požádal delegáty, aby nepodlehli populistickým svodům a nespěchali se snižováním počtu místopředsedů. Současní čtyři jsou podle něj optimálním počtem. „Věřte mi, jako člověku, který v předsednictvu působí dlouhé roky, že tam skutečně je každý mozek užitečný,“ sdělil delegátům. „Víc hlav, víc ví,“ dodal.

Po něm přednesl svůj návrh od stolu ještě europoslanec a neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu Hynek Fajmon, který by zredukoval počet poslanců na dva. Další návrh padl od stolu pražské organizace, kde jeden z delegátů propagoval, aby byl počet místopředsedů dokonce zvýšen na pět.

Když se poté hlasovalo o jednotlivých návrzích, získala Kuberova masivní redukce stranického vedení podporu 71 delegátů. Návrh na navýšení místopředsednického počtu získal deset sympatizantů. Většina z šesti stovek delegátů však podpořila zachování současného počtu a mohlo se začít volit.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…