Jeden rok války – vláda točí VIDEA. A nadává na Rusko

24.02.2023 11:20 | Ze sítí

Jste úžasní, obstáli jste. Premiér, ministři a další vládní politici uctili dnešní výročí války na Ukrajině natočením videí, v nichž promlouvají k českým občanům jako k hrdinům. Ukrajincům vzkazují, že v Česku mají přátelé, kteří jim vždy budou pomáhat.

Jeden rok války – vláda točí VIDEA. A nadává na Rusko
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Celý svět si dnes 24. února připomíná rok od ruské invaze na Ukrajinu. Výročí připomíná na sociální síti Petr Fiala, premiér země, která na finanční, materiální a humanitární pomoc válkou postižené Ukrajině vynaložila miliardy a projevila od začátku konfliktu v rámci EU nebývalou solidaritu.

„24. únor 2022 změnil Evropu. Rusko zaútočilo na Ukrajinu a rozpoutalo válku, v níž překročilo všechny meze lidskosti. Buča, Mariupol, Kramatorsk a stovky dalších míst se staly symboly boje mezi civilizací a barbarstvím. I kvůli tomu musí Ukrajina zvítězit,“ říká předseda české vlády v krátkém videu věnovaném tomuto výročí.

A přidává slib Ukrajincům: „Vážení přátelé, ruskému tlaku vzdorujete už celý rok. A chci vás ujistit, že v České republice máte přátele, kteří vám budou vždy pomáhat,“ uvádí na závěr svého poselství, u něhož nechybí překlad do ukrajinštiny.

O nutnosti podporovat Ukrajinu i nadále hovoří ve svém videu též europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Je to už rok, co Rusko napadlo Ukrajinu. Rok, kdy Rusko začalo vraždit desítky tisíc civilních obětí. Rok, kdy začalo brát ukrajinské děti a dávat je do Ruska na převýchovu. Rok, kdy se Rusové nebáli použít jakékoli kriminálníky k tomu, aby zabíjeli hrdinné ukrajinské vojáky, kteří brání svou vlast.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Jsem pyšný na Českou republiku, že jsme obstáli. Že jsme první, kdo jsme dodávali ať už vojenskou, tak humanitární pomoc. A jsme ti, kteří přijali jeden z největších počtů ukrajinských rodin v Evropské unii. Myslím, že se nemáme za co stydět,“ říká poslanec Evropského parlamentu.

Následně vyvrací tvrzení, že by se zastavením dodávek zbraní na Ukrajinu zastavil konflikt. „Ten, kdo to říká, tak lže. Když zastavíme zbraně a munici, tak umožníme Putinovi ovládnout Ukrajinu. V případě, že Ukrajina kapituluje, budeme mít velký bezpečnostní problém u našich hranic.

Proto je potřeba i po tomto po roce, co nejvíce Ukrajině pomáhat, aby se dokázala účinně bránit a dokázala zastavit ruské tanky a ruské vojáky. Jedině tak  přinutí Putina k jednání,“ vyzývá Zdechovský Čechy k podpoře míru a bezpečnosti.

Poděkování připojil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Před rokem jsme se probudili do světa, který si nikdo nechtěl představit. Říkali, že by to neudělal. A přece: Putin rozpoutal válku. Od té doby pomáháme: přijetí 490 000 uprchlíků, pomoc materiální i finanční. Náš vzkaz se nemění: Dokud ruští agresoři neopustí Ukrajinu, nevzdáme to.

Děkuji všem, kteří nezavíráte před zlem oči a pomáháte. Vy všichni jste taky hrdinové,“ píše Rakušan ve svém tweetu. A k němu připojil hashtag ukrajinského národního pozdravu Sláva Ukrajině jako symbol ukrajinské suverenity a odporu ruské agresi.

České občany ocenil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS): „Už celý rok se Ukrajinci statečně brání ruské agresi. Česká republika patří mezi země, které napadené Ukrajině pomáhají nejvíce. Poděkování patří všem občanům, neziskovým organizacím a firmám, kteří se na této pomoci podílejí. Bez vás by to nešlo.“

Šéf České pirátské strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš připomíná minulost, na kterou bychom neměli zapomínat. „I naši občané museli v minulosti před nebezpečím prchat ze země a nacházeli útočiště v jiných státech. Velice si proto vážím toho, že nyní jsme se tímto bezpečným útočištěm stali pro druhé my.  A ukázali jsme, že umíme nejen přijímat, ale i darovat.

Chci poděkovat každému, kdo tomu bez ohledu na osobní pohodlí přispěl a projevil solidaritu, lidskost a laskavost,“ dodává ministr ke svému videu s nadpisem Děkuji vám. Jste úžasní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Něco tak odporného v naší politice ještě nebylo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblade , 24.02.2023 13:11:37
V rádiu běží jejich reklama v jaké prý skvělé a bezpečné zemi to dnes žijeme, přitom je to vláda národní zkázy, která nám přinesla namísto prosperity chudobu, namísto svobody, demokracie cenzuru, udávání a kriminalizaci názorů, namísto míru nás ženou do války s jadernou mocností. Jsem už tady dlouho víc než 70 let, ještě nikdy jsem nežil v takové bezpečnostní a existenční hrozbě, jako dneska, nenávistní lemplové ohrožují existenci nejen naši ale celého lidstva, by je jednou mělo soudit jak nacisty v Norimberku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…