Jeden z nejbohatších mužů planety se dostal do sporu s Trumpem. Téma je nečekané

25.02.2017 7:15

O škodlivosti či naopak prospěšnosti očkování se vedou spory v odborné i laické veřejnosti. Objevují se hlasy, že očkování může způsobovat autismus. Tuto tezi podpořil i Donald Trump. Naopak Bill Gates v rozhovoru pro německý magazín Spiegel jednoznačně očkování podporuje.

Jeden z nejbohatších mužů planety se dostal do sporu s Trumpem. Téma je nečekané
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Gates tvrdí, že celosvětová epidemie by mohla v příštích deseti až patnácti letech způsobit smrt až třiceti milionů lidí. „To, že v posledních letech se nic tak katastrofického nestalo, neznamená, že to nepřijde v blízké budoucnosti. A my nyní skutečně na příchod pandemie připraveni nejsme. I když je samozřejmě obtížné určit pravděpodobnost vypuknutí přírodní epidemie či epidemie vyvolané biologickou zbraní, tak rozhodně není nulová,“ tvrdí.

Jedním z důvodu nepřipravenosti světa na případný příchod celosvětové epidemie je podle Gatese krátká paměť lidstva. „Když někomu řeknete, že po první světové válce došlo k epidemii, která zabila víc lidí než samotná látka, tak vám lidi nevěří. Nyní je riziko ještě vyšší, protože lidé běžně cestují po celém světě a infekce se může šířit mnohem rychleji,“ konstatuje Gates s tím, že zatímco riziko jaderné války a změn klimatu bereme vážně, v případě epidemie nikoli.

Jak Gates tvrdí, na epidemii nejsou dobře pripraveny dokonce ani Spojené státy. „Tohle navíc musí být globální záležitost a očkování má v této snaze klíčovou roli. Mnoho lidí je k očkování skeptických, ale kdyby vypukla epidemie, jistě by si uvědomili jejich zázračnou sílu. Díky očkování jsme vymýtili pravé neštovice zcela a dětskou obrnu skoro úplně. To je přece skutečný zázrak a ještě větší než u antibiotik. Lživá tvrzení o škodlivosti očkování už byla vyvrácena, byť někteří lidé jim stále věří,“ uvádí Gates.

Spiegel v tomto bodě rozhovoru připomíná, že prezident Trump opakovaně tvrdil, že očkování může způsobovat autismus a dokonce se i setkal s hlavním zastáncem této teorie Andrewem Wakerfieldem. „V prosinci jsem už měl možnost se s panem prezidentem setkat a vysvětlit mu podstatu očkování a jeho pozitivních účinků, říká Gates, jehož nadace posílá ročně desítky milionů dolarů právě i na očkování.

Redaktor Spiegelu však kontruje tím, že jeho „přímluva za očkování“ patrně na Trumpa neudělala příliš velký dojem, protože po svém zvolení hovořil o nutné revizi vlivu očkování na vznik autismu. „Trumpova administrativa však v tomto směru nepodnikla nic oficiálního. V nejhorším případě vznikne nějaká komise, která ovšem stejně dojde přesně k tomu, co je již známé. Autismus očkování opravdu nezpůsobuje,“ uzavírá Gates.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…