Jeden z podezřelých se prý doznal k účasti na vraždě Němcova

08.03.2015 14:38

Zaur Dadajev, jeden ze zatčených v kauze Němcov, se podle ruské televize přiznal k účasti na vraždě opozičního ruského předáka a bývalého vicepremiéra Borise Němcova. Soud na Dadajeva uvalil vazbu do 28. dubna. Soudci nyní rozhodují o žádosti vyšetřovatelů poslat do vazby také čtyři další podezřelé.

Jeden z podezřelých se prý doznal k účasti na vraždě Němcova
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Úřady v sobotu oznámily, že mezi zatčenými jsou Zaur Dadajev a Anzor Gubašev; dalším zadrženým je podle ruských médií Gubaševův mladší bratr Šagid. Všichni údajně pocházejí z Čečenska a zatčeni byli v sousední ruské autonomní republice Ingušsku. Totožnost čtvrtého a pátého muže zatím nebyla zveřejněna. Další podezřelý podle agentury Interfax zahynul, když se ho v sobotu v čečenské metropoli Grozném chystali zatknout. Muž prý použil proti policistům granát a dalším spáchal sebevraždu.

Čečenské ministerstvo vnitra

Ruská agentura Ria Novosti citovala ingušského bezpečnostního šéfa, podle něhož Dadajev sloužil deset let u jednotky spadající pod čečenské ministerstvo vnitra.

Mluvčí vyšetřovatelů Markin v sobotu prohlásil, že Gubašev a Dadajev jsou podezřelí "z podílu na přípravě a vykonání vraždy".

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi a pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Ruská státní televize dnes poznamenala, že zadržení podezřelých ze severního Kavkazu, kde je silná muslimská komunita, může podporovat verzi, podle které vražda prominentního politika souvisela s Němcovovými kritickými výroky na adresu islamistů po útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…