Jediná textilka, která v Česku funguje, je šití kabátu z ostudy, řekl Schwarzenberg

07.12.2012 19:33

Do pořadu Interview ČT 24 přišel prezidentský kandidát a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Jako hlava státu by se snažil pozvednout zájem o vědu, kulturu a z Hradu by chtěl udělat místo, kde se lidé potkávají. Pokud by se volba prezidenta zpozdila, státu by to prý příliš neuškodilo.

Jediná textilka, která v Česku funguje, je šití kabátu z ostudy, řekl Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

Schwarzenberg zdůraznil, že u soudu není nikdy jisté, jak dopadne. Na Nejvyšší správní soud se obrátili prezidentští kandidáti Tomio Okamura, Vladimír Dlouhý a Jana Bobošíková kvůli tomu, že je ministerstvo vnitra vyřadilo z volby kvůli chybám v peticích.

U nás dobře funguje šití kabátu z ostudy. Období bez prezidenta by nám neuškodilo

Ministr zahraničí má o prováděcím zákonu o přímé volbě prezidenta pochyby, ale prý to není chyba ministerstva vnitra. „Ve sněmovně zapůsobila lidová tvořivost, poslanci to zpotvořili,“ míní Schwarzenberg. Dodal, že by bylo nepříjemné, kdyby přímá volba nebyla.

„Jediný textilní průmysl, který v Čechách funguje, je šití kabátu z ostudy. Prosluli jsme přerušením předsednictví, různými aférami, jedna další záležitost by nám příliš neuškodila,“ zmínil se na ČT 24 kníže. Poukazoval na možnost, že by Česká republika mohla být několik měsíců bez prezidenta.

Měl jsem možnost naučit se řemeslo u Havla a v politice

Schwarzenberga prý nejdříve překvapilo, když ho jeho strana nominovala jako prezidentského kandidáta. Přesto to přijal a teď poukazuje na to, že na rozdíl od ostatních kandidátů má pro úřad prezidenta nejlepší průpravu. „Měl jsem možnost naučit se to řemeslo,“ vysvětlil. Poukázal na své působení v kanceláři prezidenta Václava Havla nebo na své četné cesty do zahraničí.

„Kdybych byl zvolen, tak samozřejmě složím funkci ve straně, protože prezident by měl být nestranický,“ slíbil v Interview ČT 24.

Peake je samozřejmě útlá dívka. Obranu by ale neměla vést nejslabší strana

V pořadu se Schwarzenberg reagoval i na slova Václava Klause o Karolíně Peake, která by v nejbližší době mohla vést ministerstvo obrany. „Samozřejmě, že je to útlá dívka. Spousta velitelů armád poslouchali útlé dívky, které ve skutečnosti velely. Mně vadí, že klíčové ministerstvo dostane strana, která je nejslabší,“ zdůvodnil. V čele tohoto resortu by prý měl být někdo, kdo má sílu obstarat peníze a prostředky pro armádu.

Na Hradě by vzniklo místo, kde se lidé budou potkávat

Kníže by z Pražského hradu rád vytvořil místo, kde se lidé budou potkávat. Cílem prezidenta by podle něj mělo být stmelování společnosti. Chtěl by zároveň pozvednout zájem o vědu a výzkum, setkávat se s vědci, akademiky, ale také s lidmi z kultury.

„Opravdové mocenské centrum z Hradu nebude. Ale může mít velký vliv. Ten bych rád využil. Ale je rozdíl mezi mocí a vlivem,“ uvedl Schwarzenberg.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…