Jedna obviněná v kauze Oleo Chemical s návrhem na vazbu je volná

28.09.2014 16:49

Jedna z pěti obviněných s návrhem na vazbu v kauze údajného vytunelování Oleo Chemical byla propuštěna. ČTK to řekl advokát ženy Jiří Matzner.

Jedna obviněná v kauze Oleo Chemical s návrhem na vazbu je volná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

„Klientka je propuštěna ze zadržení, odcházíme. Nebudeme se v této fázi k ničemu vyjadřovat," uvedl. Jméno klientky nechtěl zveřejnit, podle České televize jde o Alenu Maškovou z vedení Oleo Chemical. Státní zástupce podle informací ČTK u obviněné návrh na vzetí do vazby sám stáhl. Soud tak nyní rozhoduje o zbylých čtyřech obviněných, pro které žalobce žádá vazbu.

Velmi rychle se ukáže, že je to nesmysl, tvrdí jeden z obviněných

Na svobodu byl propuštěn kromě lobbisty Iva Rittiga i jeho právník David Michal a provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera. ČTK to řekl sám Michal a Kučerův advokát Daniel Volák. Vazbu žádá žalobce pro pět z deseti obviněných v kauze. Podle informací ČTK je mezi nimi třeba Michalův bratr Petr, další Rittigova právnička Karolína Babáková, Alena Mašková z vedení Oleo Chemical a zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek. Skupina prý kromě vyvádění peněz z firmy prala špinavé peníze a krátila daně.

„Jsem na svobodě," řekl ČTK právník Michal. Zároveň potvrdil, že u jeho bratra Petra, který je také v kauze obviněn, byl podán návrh na vazbu. „Myslím, že to obvinění je zcela nesmyslné. Podle policie šlo o to, že by si pánové z Oleo Chemical měli nechat vykrádat vlastní firmu a ještě s tím souhlasit. Velmi rychle se ukáže, že ta konstrukce policejního orgánu nemá šanci obstát. A pan Rittig na tom nemohl mít žádný podíl," doplnil.

Advokát provozního šéfa Oleo Chemical Kučery oznámil, že podal návrh na propuštění svého klienta a návrhu bylo vyhověno. „Můj klient k věci vypovídal, z našeho pohledu se ho obvinění netýká napřímo. Věřím, že postupně vyjde najevo, že v této věci není trestně odpovědnou osobou," řekl ČTK. Kučerův advokát doplnil, že proti obvinění podal stížnost. Stejně postupovala i Rittigova obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová.

O návrzích na vazbu rozhoduje soud v Liberci, protože přímo ve městě má Oleo Chemical sídlo. Lhůta pro rozhodnutí uplyne v pondělí časně ráno. Státní zástupce podal v sobotu návrh na vazbu pro pět lidí. U třech obviněných navrhlo státní zastupitelství vzetí do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. Zbytek obviněných byl propuštěn, ale jednomu chce státní zastupitelství nechat odebrat pas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…