Jednala by s Ruskem. Německá poslankyně je i na svoji stranu moc. Už to lítá

08.03.2023 18:30

Německá členka Bundestagu Sahra Wagenknechtová považuje politiku Spojených států za agresivní. Anexe Krymu je podle ní pochopitelná a jednat by se teď mělo jak s Ruskem, tak i ruskou menšinou žijící na území Ukrajiny, říká. Sankce ze strany Západu pomáhají jen ekonomickým zájmům USA. Od některých jejích výroků se distancovala i její vlastní strana Die Linke. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka říká, že její Manifest, ve kterém Wagenknechtová požaduje konec dovozu zbraní na Ukrajinu, jasně značí, že se Německo neponaučilo z historie minulého století.

Jednala by s Ruskem. Německá poslankyně je i na svoji stranu moc. Už to lítá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Sahra Wagenknecht

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
Sahra Wagenknechtová, německá politička, ekonomka, členka Německého spolkového sněmu a předsedkyně strany Die Linke v rozhovoru pro německý magazín WirtschaftsWoche označila politiku Spojených států za agresivní. Západ včele s NATO podle ní již dlouhá léta ignoroval ruské bezpečnostní zájmy svou expanzivní politikou směrem na východ. „Že chce Rusko možné členství Ukrajiny v NATO zabránit, je pochopitelné,“ tvrdí. Z tohoto důvodu podle ní Putin musel Západu ukázat stopku.

„Samozřejmě Putin nechtěl, aby jednou jeho středomořská flotila byla na území státu NATO. To by bylo těžkou situací,“ prohlašuje o možných důvodech ruské anexe Krymu. Ta by podle Wagenknechtové nemusela být nutná, kdyby Západ do Kyjeva nedosadil neonacistickou vládu a dal Rusku najevo, že přijetí Ukrajiny do NATO je vyloučené. Západní politika však zcela jasně hodlala Ukrajinu proti Rusku poštvat.

Kdyby byla Sahra Wagenknechtová v pozici ministryně zahraničí, zkusila by vést diplomatické rozhovory s Ruskem, ruskou menšinou na Ukrajině a ukrajinským vedením bez jejich fašistických částí. Sankce společně s výhružnými gesty Západu považuje za neúčinné, a to, že přinesou mír, je podle ní krajně nepravděpodobné. Za sankcemi proti Rusku navíc vidí americké ekonomické zájmy. Příkladem uvádí, že jakmile Evropa přestala kupovat ruský plyn, radovat se začali dodavatelé drahého plynu z USA. „Ekonomická válka škodí především evropské, a tím pádem německé ekonomice. Proto je Spojenými státy prosazována,“ uzavírá Wagenknechtová rozhovor.

Wagenknechtová je známá svými kontroverzními výroky ohledně práv žen, její názory jsou kritizovány za to, že jsou rasistické a xenofobní. Několikrát byla obviňována i z toho, že svou činností narušuje jednotu své strany. „Stalinova dcera“ jí bylo přezdíváno za to, že po pádu železné opony hájila režim komunistického politika Ericha Honeckera, jenž stál v čele NDR v letech 1971 až 1989.

Před týdnem v německém pořadu Hart aber fair (Tvrdě, ale férově) byly diskutovány válečné zločiny včetně sexuálního násilí. „Komisař pro OSN poukázal na to, že i v této válce se válečných zločinů dopouštějí obě strany,“ řekla Wagenknechtová a v souvislosti s tím prohlásila, že znásilnění je zkrátka součástí každé války, za což sklidila vlnu kritiky jak v Německu, tak i České republice. Od jejích výroků se distancovala i její strana Die Linke.

Spolu s aktivistkou za práva žen je autorkou Manifestu, ve kterém vyzývá německého kancléře Olafa Scholze, aby zastavil dodávky zbraní na Ukrajinu a začalo se diplomaticky jednat o příměří. Tomáš Kafka, velvyslanec České republiky v Německu, říká, že z Manifestu vyplývá, že se Německo evidentně nepoučilo z minulosti. „Nechci být nespravedlivý, ale musí říci, že když ho čtu, tak v něm sice nacházím odkazy na válečné dějiny obecně, ale prakticky nic, co by se dalo chápat jako poučení se z moderní evropské historie,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sahra Wagenknechtová řekla to,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepatriot1955 , 08.03.2023 18:49:43
co tady od nás padlo již nesčetněkrát. je to logické a každý, kdo má v hlavě mozek a není pod něčím vlivem, to vidí stejně a nemůže mít jiný názor.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…