Jednání s dlužníkem prostřednictvím videokonference? V budoucnu možná ano

19.07.2021 15:19 | Bleskově

Ministerstvo spravedlnosti bude iniciovat legislativní změnu, která stanoví podmínky, za jakých by mělo být v budoucnu umožněno konat osobní jednání s dlužníkem i prostřednictvím videokonference tak, aby byl zachován účel tohoto jednání.

Jednání s dlužníkem prostřednictvím videokonference? V budoucnu možná ano
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
Současná epidemiologická situace trvající již bezmála druhý rok přináší do justičního prostředí nové výzvy, nejinak tomu je i v prostředí insolvencí. Zatímco soudy začaly hojně využívat možnost konat soudní jednání prostřednictvím videokonference, pro což mají oporu v občanském soudním řádu, insolvenčním správcům insolvenční zákon za současné právní úpravy takovou možnost v případě osobního jednání s dlužníkem v oddlužení, na kterém je zjišťováno stanovisko dlužníka k přezkoumávaným pohledávkám, nedává.

Ministerstvo spravedlnosti v tomto ohledu považuje insolvenční zákon za omezující, neboť videokonference v případě osobního jednání s dlužníkem může zefektivnit průběh insolvenčního řízení nejen za mimořádných situací, jako je současná pandemie, ale je i v souladu s trendem elektronizace justice, který resort spravedlnosti dlouhodobě podporuje.

Aby spravedlnost odstranila tyto limity insolvenčního zákona, rozhodla se iniciovat legislativní změnu, která umožní využít výhody videokonference i insolvenčním správcům, jakož i samotným dlužníkům.

Informaci redakci poskytl tiskový mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…