Jednota EU je fuč. Španělsko, Řecko a Portugalsko řeklo k šetření plynem „NE“

22.07.2022 11:15

Evropská unie má být společenstvím zemí, které se mimo jiné mohou spolehnout na vzájemnou solidaritu. Ale jak se zdá, v případě energetiky to tak úplně neplatí. Česko, které dosud bylo stoprocentně závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, se podle názoru premiér Petra Fialy (ODS) může opřít i o případnou pomoc dalších členských států. Jenže ze Španělka, z Portugalska či z Řecka teď zaznívá, že žádná solidarita nebude.

Jednota EU je fuč. Španělsko, Řecko a Portugalsko řeklo k šetření plynem „NE“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9634 lidí
Evropská komise připravila mechanismus, podle něhož by se v případě akutního nedostatku zemního plynu v jedné zemi dalo spolehnout na dodávky z ostatních členských států EU. Mechanismus však předpokládá, že všechny členské země budou plynem šetřit a ponechají si stanou kupříkladu 15 procent běžné spotřeby, aby se v případě úplného zastavení dodávek plynu z Ruska, mohly o část ušetřeného plynu podělit.

Jenže ze strany španělské i portugalské vlády už zaznělo, že se o plyn dělit nebudou, protože nezvládnou ušetřit 15 procent své standardní spotřeby plynu. Obě země z Ruska odebírají naprosté minimum plynu. Zemní plyn odebírají především z USA a z Afriky. A tvrdí, že nemají moc možností, jak se o tento svůj plyn podělit se zbytkem EU, protože k tomu neexistuje patřičná rozvětvená infrastruktura.

„Budeme bránit evropské hodnoty, ale nepřijmeme oběť v souvislosti s problémem, ke kterému nám ani nebylo dovoleno vyjádřit svůj názor,“ řekla španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová s tím, že by nikomu nepomohlo, kdyby se průmysl na Pyrenejském poloostrově omezoval, ale nakonec by ušetřený plyn nebyl využit ani jinde v EU.

„Bez ohledu na to, co se stane, španělské rodiny nebudou trpět výpadky plynu nebo elektřiny do svých domovů,“ řekla.

Portugalský tajemník pro životní prostředí a energetiku João Galamba uvedl, že navrhované opatření je „neudržitelné“ a „nepřiměřené“. „Celá logika přídělového systému předpokládá propojené (evropské distribuční plynové) systémy, ale zdá se, že na to Evropská komise zapomněla,“ řekl portugalskému listu Publico.

Dodal, že „Portugalsko bylo roky a roky znevýhodněno, protože nemělo žádné spojení“ se zbytkem evropské energetické distribuční sítě a země vždy musela kupovat „dražší plyn“.

Omezené elektrické připojení a plynovody mezi Španělskem a Francií vedly k tomu, že EU letos na jaře umožnila iberským zemím instalovat vlastní mechanismy kontroly cen.

Ve Španělsku se 27 procent elektřiny vyrobilo s pomocí zemního plynu. 48 procent elektřiny se vyrábí z obnovitelných zdrojů. Podle Enagáse, provozovatele španělské sítě zemního plynu, Rusko letos poskytlo Španělsku 10 % svého dovozu plynu, z USA přiteklo 34 procent, z Alžírska 25 procent a Nigérie 14 procent.

Španělsko splnilo svůj domácí úkol, pokud jde o diverzifikaci zdrojů energie. Dělá to důsledně a platí vyšší cenu než ostatní evropští partneři,“ řekla ministryně Ribera. „Situace každé země je jedinečná a je výsledkem historického úsilí, za které zaplatili spotřebitelé.“

Upozornila také, že Portugalsko a Španělsko žádají EU už celé roky o dobudování energetické infrastruktury tak, aby z Pyrenejského poloostrova nebyl ve skutečnosti energetický ostrov, který se musí spolehnout jen sám na sebe, ale EU v této věci zatím mnoho neudělala, takže teď Španělsko ani nemá jak se o plyn podělit.

Evropská komise se svým plánem narazila i v Řecku. Ani vláda v Athénách nehodlá na schéma dobrovolného omezení spotřeby ve prospěch dalších států přistoupit.

„Vláda v zásadě nesouhlasí s návrhem Komise na 15% snížení spotřeby zemního plynu,“ uvedl na tiskovém brífinku mluvčí vlády Yiannis Economou. „Předložili jsme vlastní návrhy a nadále trváme na tom, že tento směr může přinést řešení.“

Ministr energetiky Kostas Skrekas v dřívějším projevu v televizi Skai uvedl, že 70 % zemního plynu dováženého do Řecka se používá k výrobě elektřiny, což znamená, že jakékoli snížení spotřeby by zasáhlo domácnosti a podniky.

Řekl také, že země již vyjádřila svůj nesouhlas s návrhem a „přijala veškerá nezbytná opatření“ k zajištění dodávek.

„Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans však uvedl, že „pokud se situace zhorší“, bude Evropská komise moci požádat členské státy EU o povinné škrty, pokud návrh s konečnou platností projde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…